USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den kjente sangen av gruppa Europe, se The Final Countdown (sang)
USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet
orig. The Final Countdown
Generell informasjon
SjangerSciencefiction
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårFrankrike 9. juli 1980
USA 1. august 1980
Norge 21. oktober 1980
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 år (1980) (Norge)
Bak kamera
RegissørDon Taylor
ManusforfatterThomas Hunter
Peter Powell
David Ambrose
Gerry Davis
ProdusentPeter Douglas
KomponistAlan Howarth
John Scott
SjeffotografVictor J. Kemper
KlipperRobert K. Lambert
Foran kamera
MedvirkendeKirk Douglas
Martin Sheen
Katharine Ross
James Farentino
Ron O'Neal
Charles Durning
FilmselskapUnited Artists
Eksterne lenker

USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet (originaltittel: The Final Countdown) er en amerikansk eventyr- og sciencefictionfilm fra 1980 med Kirk Douglas, Martin Sheen, James Farentino og Katharine Ross i hovedrollene. Regi er ved Don Taylor.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1980. Verdens største hangarskip, USS «Nimitz», skal ut på rutineoppdrag til Pearl Harbor med Warren Lasky (Martin Sheen) som observatør. Plutselig begynner de å ta inn merkelige signaler på radaren som varsler om en uvanlig værformasjon. Noe stort er på vei mot dem, og før de vet ord av det, fanges de inn i en slags magnetisk og elektrisk storm. Både skip og mannskap blir tvunget rett inn i et hull, midt i den merkelige stormen. Etter en stund avtar stormen, og mannskapet kommer til seg selv igjen, bare for å finne ut at de er alene på havet. De sjekker om alt av det elektroniske utstyret fungerer, noe det gjør, men ingen svarer på deres radiosignaler. Det eneste de får inn av signaler fra omverdenen, er nyheter på radioen som er fra andre verdenskrig, og da de så oppdager japanske Zero-fly som er 40 år gamle, blir de mer og mer frustrerte. Offiserene om bord begynner å lure på om de er utsatt for en spøk, eller om de blir testet ut av de amerikanske myndighetene. Skipets kaptein, Yelland (Kirk Douglas), er svært skeptisk til det hele og antar at det hele dreier seg om et spill fra myndighetene. Observatøren Warren Lasky begynner imidlertid å leke med tanken på at dette kan dreie seg om en reise tilbake i tid og at de faktisk befinner seg i starten av den 2.verdenskrig, nærmere bestemt den 6. desember 1941. Kaptein Yelland (Kirk Douglas) sender ut noen jagere for å sjekke ut hva som er skjedd. De flyr over Pearl Harbor og tar bilder. Når bildene blir fremkalt, er disse identiske til bilder tatt av den flåten som lå rundt Pearl Harbor like før angrepet i 1941. Etter å ha fanget en japansk pilot, blir de mer og mer sikker på at de virkelig befinner seg i 1941, like før angrepet på Pearl Harbor. Med den enorme forskjellen i teknologi og kunnskap begynner enkelte på skipet å ta til orde for å «endre historien».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av filmkritikerne da den kom [1][2] og har fått 50% på Rotten Tomatoes [3]. Filmen ble en moderat suksess og spilte inn drøyt $16 millioner på amerikanske kinoer [4].

USS Nimitz vant i 1982 en Golden Screen (Tyskland) og ble i 1981 nominert til to Saturn Award, blant annet for beste sciencefictionfilm [5].

Filmer med samme tema[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Hele filmen ble spilt inn på U.S.S Nimitz og mange av folkene på skipet var ekte marinefolk.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]