Philadelphia eksperimentet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Philadelphia eksperimentet
orig. The Philadelphia Experiment
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Sciencefiction
Romantikk
Eventyrdrama
Mystery
Regissør Stewart Raffill
Manus Wallace C. Bennett
Charles Berlitz (bok)
William Gray
Don Jakoby
Michael Janover
William L. Moore (bok)
Produsent Pegi Brotman
John Carpenter
Douglas Curtis
Joel B. Michaels
Medvirkende Michael Paré
Nancy Allen
Eric Christmas
Bobby Di Cicco
Louise Latham
Musikk Kenneth Wannberg
Sjeffotograf Dick Bush
Klipp Neil Travis
Filmselskap New World Pictures
Utgitt USA 3. august 1984
Sverige 1984
Norge 1984
Tyskland 1985
Lengde 102 min
Aldersgrense 16 år (1984)
Oppfølger Philadelphia Experiment II (1993)
IMDb

Philadelphia eksperimentet (sic[1]) (originaltittel: The Philadelphia Experiment ) er en amerikansk sciencefiction- og mysteryfilm fra 1984 med Michael Paré, Nancy Allen, Bobby Di Cicco og Eric Christmas i hovedrollene. Regi er ved Stewart Raffill. Filmen er rimelig fri diktning etter det myteomspunnene Philadelphia Experiment som visstnok skulle ha funnet sted i 1943.

Filmen inneholder en del 80-tallsmusikk, som blant annet "The Runner" av Manfred Mann.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi befinner oss i marinebase utenfor Philadelphia, og året er 1943. Marinesoldatene David (Michael Paré) og Jimmy (Bobby Di Chico) befinner seg ombord krigsskipet USS Eldrige, som skal gjennom et hemmelig eksperiment basert på teorier utviklet av Albert Einstein. Målet med eksperimentet er å gjøre skipet usynlig på radaren. Forsøket lykkes over all forventning og skipet forsvinner fra radarskjermene. Men samtidig går noe alvorlig galt, for ikke bare forsvinner båten fra radarskjermene, men også for det blåtte øyet. David og Jimmy, som til sitt sjokk ser sine kollegaer slite med konsekvensene av den merkelige strålingen fra generatoren, kaster seg over bord, og faller samtidig gjennom et tidshull som fører dem til året 1984. Etter en rekke episoder i en tid som er dem fremmed oppdager de at forskere i 1984 har jobbet med et lignende eksperiment, og at eksperimentene i 1943 og 1984 på ett eller annet vis har kommet i kontakt med hverandre og laget et tidshull. Hullet forårsaker også et enormt uvær i 1984, og ting som blir sugd opp av hullet forsvinner inn i ukjent tid. De to blir etterhvert forfulgt av personer som er involvert i ekperimentet, men klarer å komme seg unna ved å kidnappe unge Allison (Nancy Allen) og låne bilen hennes. Jimmy sliter med konsekvenser av strålingen han ble utsatt for, og må på sykehus, hvor han plutselig forsvinner foran øynene på legene. David, på sin side, ønsker å finne ut hva som har skjedd og forsøker å spore opp folk som vet om eksperimentet. Samtidig leter bakmennene for det nye eksperimentet etter ham, for de tror han er den eneste som kan redde verden fra å bli sugd ut gjennom tidshullet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk brukbare kritikker da den kom [1], men har fått beskjedene 44% på Rotten Tomatoes [2]. For flere eksterne kritikker se [3]. Den hadde en moderat kommersiell suksess og brakte inn $8 millioner ved amerikanske kinoer i 1984 [4].

Philadelphia eksperimentet har flere likhetstrekk med den am. filmen USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet fra 1980.

Priser[rediger | rediger kilde]

Den vant i 1985 prisen for beste film ved den italienske Fantafestival. Ble samme år nominert til en Saturn Award for beste kvinnelige hovedrolle (Nancy Allen) [5].

Andre filmer med samme tema[rediger | rediger kilde]

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bilde av det norske coveret». dvdarkivet.no. Besøkt 17. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]