Philadelphia-eksperimentet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Philadelphia-eksperimentet
orig. The Philadelphia Experiment
Generell informasjon
Sjanger Sciencefiction
Romantikk
Eventyrfim
Nasjonalitet Amerikansk
Utgitt 1984
Lengde 102 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16
Bak kamera
Regissør Stewart Raffill
Manus Wallace C. Bennett
William Gray
Don Jakoby
Michael Janover
William L. Moore (bok)
Charles Berlitz (bok)
Produsent Pegi Brotman
John Carpenter (exc)
Douglas Curtis
Joel B. Michaels
Musikk Kenneth Wannberg
Sjeffotograf Dick Bush
Foran kamera
Medvirkende Michael Paré
Nancy Allen
Annen informasjon
Premierer 3. august 1984 (USA)
29. november 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Philadelphia-eksperimentet [1] (originaltittel: The Philadelphia Experiment) er en amerikansk romantisk eventyr- og sciencefiction-film fra 1984 med Michael Paré og Nancy Allen i hovedrollene. Regi er ved Stewart Raffill. Filmen er basert på en bok som er løst inspirert av det myteomspunne Philadelphia Experiment som skulle ha funnet sted i 1943.

Filmen inneholder en del 80-tallsmusikk, som blant annet "The Runner" av Manfred Mann.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi befinner oss på en marinebase utenfor Philadelphia, og året er 1943. Marinesoldatene David (Michael Paré) og Jimmy (Bobby Di Chico) befinner seg ombord på krigsskipet USS Eldrige, som skal gjennom et hemmelig eksperiment basert på teorier utviklet av Albert Einstein. Målet med eksperimentet er å gjøre skipet usynlig for radar. Forsøket lykkes over all forventning og skipet forsvinner fra radarskjermene. Men samtidig går noe alvorlig galt, for ikke bare forsvinner båten fra radarskjermene, men også for det blotte øye. David og Jimmy, som til sitt sjokk ser sine kollegaer slite med konsekvensene av den merkelige strålingen fra generatoren, kaster seg over bord, og faller samtidig gjennom et tidshull som fører dem til året 1984. Etter en rekke episoder i en tid som er dem fremmed oppdager de at forskere i 1984 har jobbet med et lignende eksperiment, og at eksperimentene i 1943 og 1984 på ett eller annet vis har kommet i kontakt med hverandre og laget et tidshull. Hullet forårsaker også et enormt uvær i 1984, og ting som blir sugd opp av hullet forsvinner inn i ukjent tid. De to blir etterhvert forfulgt av personer som er involvert i ekperimentet, men klarer å komme seg unna ved å kidnappe unge Allison (Nancy Allen) og låne bilen hennes. Jimmy sliter med konsekvenser av strålingen han ble utsatt for, og må på sykehus, hvor han plutselig forsvinner foran øynene på legene. David, på sin side, ønsker å finne ut hva som har skjedd og forsøker å spore opp folk som vet om eksperimentet. Samtidig leter bakmennene for det nye eksperimentet etter ham, fordi de tror han er den eneste som kan redde verden fra å bli sugd ut gjennom tidshullet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble ingen stor publikumssuksess i USA hvor den innbragte $8,1 millioner. Produksjonskostnadene var på rundt $21 millioner.[2]

Filmen fikk blandet mottakelse og har oppnådd 50 % på Rotten Tomatoes (2016)[3]

Philadelphia eksperimentet har flere likhetstrekk med den am. filmen USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet fra 1980.

Priser

Den vant i 1985 prisen for beste film ved den italienske Fantafestival i 1985. Ble samme år nominert til en Saturn Award for beste kvinnelige hovedrolle (Nancy Allen).[4]

Andre filmer med samme tema

Rent tematisk har den likheter med janpanske Tidsstorm (1979), amerikanske USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet (1980) og miniserien The Langoliers (1995) som er basert på en novelle av Stephen King.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]