Užupis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Užupis
Statuen Užupis-engelen
LandLitauens flagg Litauen
Kart
Užupis
54°40′50″N 25°17′49″Ø

Užupis (polsk: Zarzecze) er et distrikt i Vilnius i Litauen. Užupis ligger i gamlebyen i Vilnius og som står på UNESCOs verdensarvliste. Navnet betyr "på den andre siden av elven"; og elven det refereres til, er Vilnia, som gav navnet til Vilnius. Distriktet er et populært sted for malere og sammenlignes ofte med Montmartre i Paris. Her er det derfor mange kunstgallerier, kunstnerverksteder og kafeer. Užupis erklærte seg som selvstendig republikk (Republikken Užupis) i 1997.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Užupis er ganske lite og isolert, og er bare 0,60 km². På den ene siden ligger gamlebyen, på den andre siden er det en fjellside hvor det er det et gammelt industriområde fra Sovjet-tiden. Den første broen som ble bygget over elven sto ferdig på 1600-tallet, og på den tiden bodde det for det meste jøder her.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Užupis ligger Bernardinergravlunden, en av de eldste gravlundene i Vilnius. De fleste av jødene i distriktet utvandret under Holocaust, og senere ble den jødiske gravlunden ødelagt av Sovjet.

De eneste husene som ble igjen etter Holocaust ble etterhvert bebodd av hjemløse og prostituerte. Inntil Litauen erklærte sin uavhengighet i 1990, var det ett av de farligste områdene i byen. Området er i dag et populært tilholdssted for kunstnere og bohemer.

Republikken Užupis[rediger | rediger kilde]

Skilt på grensen til Užupis
St. Bartholomeus-kirken i Užupis

I 1997 erklærte innbyggerne i Užupis sin uavhengighet, og erklærte området Republikken Užupis, med sitt eget flagg, valuta, president, grunnlov, og en hær (som teller 12 mann). De feirer sin uavhengighet med Užupis-dagen, den 1. april hvert år. Kreative yrker står for hovedsysselsettingen i republikken, og den første presidenten, Romas Lileikis, er selv poet, musiker og filmregissør.

Det første store initiativet som ble tatt av befolkningen, var byggingen av Frank Zappa-monumentet i Vilnius. Den tidligere borgermesteren i Vilnius, Artūras Zuokas, bor i Užupis og deltar ofte på republikkens arrangementer.

Engelen i Užupis[rediger | rediger kilde]

Den 4. april 2001 ble en statue av en engel som blåser i en trompet avduket på torget. Den skal symbolisere den kunstneriske friheten til distriktet. Etter dette monumentet kalles ofte Užupis for «Englenes Republikk».[1] Skulptøren Romas Vilčiauskas har også laget Užupis havfrue.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]