Gamlebyen i Vilnius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vilnius Gamlebyen
   UNESCOs verdensarv   
LandLitauens flagg Litauen
Innskrevet1994
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 541

Vilnius Gamlebyen (litauisk Vilniaus senamiestis) er en av de største bevarte middelalderske gamle byer i Nord-Europa, et område på 3,59 kvadratkilometer (887 dekar). Den omfatter 74 kvartaler med 70 gater og smug med 1487 nummererte bygninger med et samlet gulvareal på 1 497 000 kvadratmeter. Den eldste delen av Litauens hovedstad Vilnius har utviklet seg i løpet av mange århundrer, og har blitt formet av byens historie og et stadig skiftende kulturell innflytelse. Det er et sted hvor noen av Europas største arkitektoniske stiler – gotisk, renessanse, barokk og nyklassisk – stå side av hverandre og utfyller hverandre.

Utsikt over Vilnius' gamleby fra Trys kryžiai

Pilies gatve («Slottsgaten») er den gamle bydelen viktigste hovedåre og knutepunktet for kafe- og gatemarkedet. Hovedgaten i Vilnius, Gedimino prospektas, ligger også delvis i den gamle bydelen. De sentrale torget i Gamlebyen er det katedralplassen og Rådhusplassen.

Et av de mest forseggjorte arkitektoniske kompleksene er Vilnius universitet, som opptar en stor del av gamlebyen, og har 13 gårdsplasser. Det ble valgt til å representere Litauen i «Mini-Europa»-parken i Brussel.

I 1994 ble Vilnius' gamleby inkludert i UNESCO verdensarvliste (nr. 541) som anerkjennelse av dens universelle verdi og originalitet. Definisjonen av det «historiske sentrum» har en bredere betydning enn kun den gamle bydelen, som tidligere var omkranset med defensive murer. Det omfavner også verdifulle historiske bydeler i Vilnius, for eksempel Užupis, som historisk pleide å være utenfor byen grenser. Derfor Užupis blir ofte betraktet som en del av den gamle bydelen i Vilnius.

Interessante bygninger og anlegg[rediger | rediger kilde]

Der er flere interessante bygninger og anlegg i gamlebyen enn i noen annen del av Vilnius, blant annet:

Slott[rediger | rediger kilde]

Religiøse[rediger | rediger kilde]

Katedralplassen

Andre steder av interesse[rediger | rediger kilde]

Rådhusplassen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]