Hopp til innhold

Tylldal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tylldal
LandNorges flagg Norge
Kart
Tylldal
62°08′15″N 10°47′40″Ø

Rundt den gamle prestegårdsbygningen i Tylldalen er det oppført flere bygninger til et bygdetun.

Tylldalen er både et dalføre og ei fjellbygd i Tynset kommune i Nord-Østerdalen, Innlandet. Bygda ligger helt øverst i Tylldalen og har om lag 500 innbyggere. Tylldalen har både skole, barnehage, nærbutikk, kirke, flere grendehus, og noen bedrifter.

Dalføret dannes av elva Tysla, som er ei tilførselselv til elva Rena. I øst ligger fjellmassivet Fonnåsfjellet, i vest Tronfjellet (Tron) på 1666 moh.. Bygda ligger langt oppe i Tysla, som renner sørover fra bygda og inn i Rendalen kommune, til Lomnessjøen og Storsjøen. Jutulhogget ligger sørvest for bygda, på andre sida av Tylldalen og går gjennom fjellet til Østerdalen og Glomma i vest.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

De fleste som bor i Tylldalen arbeider på Tynset, som er regionsenteret i fjellregionen. Jordbruk er en viktig næringsvei i Tylldalen. Tylldalens hovedfartsåre er fylkesvei 30, og rutebusser mellom Tynset og Rena/Koppang kjører daglig på denne veien.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygda har mange minner fra katolsk tid, da Tynset sognet til Nidaros. Pilegrimsvandringene gjennom dalen er den historiske bakgrunn for friluftsteatret Tylldalspelet. Forestillinga Dei urolege av hjarte av Ola Jonsmoen og Ellef Røe, som hadde premiere i 1976.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Tylldal Idrettslag kommer fra bygda, og det finnes både skytebane, hoppbakke, lysløype og fotballbane i Tylldalen. Tylldalen er også kjent for det tradisjonelle «olsokspelet», som arrangeres hvert år på Tylldalen bygdetun. Tylldalen er rik på natur og friluftsopplevelser. Det finnes muligheter for overnatting på Tron ungdomssenter, som ligger midt i mellom Tylldalen og Tynset, rundt 10 kilometer nord for Tylldalen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]