Jutulhogget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 62°0′4,1256″N 10°55′11,006″Ø

Jutulhogget
Hogget sett fra luften, mot vest. I bakgrunnen fjellet Nordsetevola i Østerdalen, 1 032 moh.

Jutulhogget er en 2,4 kilometer lang canyon i Alvdal og Rendalen i Hedmark og er en av Nord-Europas lengste canyoner. Formasjonen oppsto rett etter siste istid, for omtrent 9000 år siden. Den bredemte sjøen Nedre Glåmsjø brøt ut under isen og dannet et nytt løp østover gjennom løsere bergmasser. En demning av is brast i løpet av kort tid og det var flommen av smeltevann som gravde ut «hogget» i østlig retning – fra reservoaret i Østerdalen og østover gjennom fjellet og inn i Rendalen.

Det finnes mange sagn fra stedet. Det vanligste opphavssagnet handler om fiendskap mellom Rendalsjutulen og Elvdalsjutulen. Dette ble gjengitt i en billedbok av Helge Ness i 1978. Jacob Breda Bull gjengir et annet sagn i romanen Jutulskaret. Sagnet om Tater-Kristen ble filmatisert under tittelen Tater Kristen i 1991.

Jutulhogget naturreservat ble fredet 2. desember 1989. Arealet er rundt 3,4 km2.[1]

Andre canyoner i Norge

I Norge er det flere mellomstore canyoner. Sautso ved Alta er den mest kjente i Norge. Den er ca. 400–425 meter dyp og 7,5 km lang og ligger øverst i Altaelva i Finnmark. Alta canyon er Nord-Europas største canyon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Helge Ness. Jutulhogget, ei dramatisk framstilling av segna om korleis Jutulhogget vart til. Noregs boklag, 1978
  • Ivar Berthling. «The drainage history of glacial lake Nedre Glåmsjø, southern Central Norway». I: Norsk geografisk tidsskrift, no. 4 (1999)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.