Tromsø helsefaghøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tromsø helsefaghøgskole ble etablert i 1940 som Røde Kors Sykepleierskole for Nord-Norge. Skolen var en del av Høgskolen i Tromsø som fra 2009 ble slått sammen med Universitetet i Tromsø.

Det har vært drevet sykepleierskole ved Universitetssykehuset Nord-Norge (tidligere Sentralsykehuset i Tromsø og før det Troms og Tromsø sykehus) siden 1917. På anmodning fra det offentlige ble driften av denne skolen overtatt av Tromsø Røde Kors 1. april 1940.

I 1922 startet Hadsel Røde Kors sykepleierskole ved Stokmarknes sykehus, og i 1938 gikk Narvik Røde Kors i gang med sykepleierskole ved Narvik Sykehus. Våren 1940, etter at Tromsø Røde Kors hadde overtatt skolen ved Troms og Tromsø sykehus, ble det innledet et samarbeid ved at elevene ved de tre nevnte sykepleierskoler fikk sine lesekurs sammen med skolen i Tromsø og en del av den praktiske turnus ved Troms og Tromsø sykehus. I 1954 ble det tre skoler slått sammen til en administrativ enhet under navnet Røde Kors Sykepleierskole for Nord-Norge, Tromsø. Forskole og de to øvrige lesekurs ble heretter for samtlige elever lagt til Tromsø, mens den praktiske opplæring fortsatt fant sted ved de respektive sykehus.
I 1958 ble der inngått kontrakt med IS Finnmarkssykehusene om utdanning av Rødekors sykepleiere ved Hammerfest sykehus. Den sistnevnte kontrakt ble opphevet i 1961 da Finnmark sykepleierhøyskole ble opprettet i Hammerfest.

Norges Røde Kors drev sykepleieskole i Tromsø frem til 1986. Etter dette ble skolen statlig, og fikk navnet Sykepleiehøgskolen i Tromsø. Det ble da også startet tilbud om videreutdanning som jordmor, i psykisk sykepleie, eldreomsorg og helsesøsterutdanning. I 1991 fusjonerte Sykepleiehøgskolen i Tromsø med de de tidligere skolene Radiografhøgskolen i Tromsø (etablert ??) og Bioingeniørhøgskolen i Tromsø (etablert ??) med grunnutdanningene radiograf, bioingeniør, fysioterapeut og ergoterapi integrert i Tromsø helsefaghøgskole, og i 1993 opprettes en ny videreutdanning, rusproblematikk.

Skolen ble fra 1994 en del av Høgskolen i Tromsø. Skolens filialklasse i Harstad ble fra 1986 en del av Høgskolen i Harstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]