Tristein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°01′36,43″N 10°31′26,89″Ø

Tristein er tre holmer som ligger omtrent to nautiske mil sør for øya Store Færder i Færder nasjonalpark i Færder kommune. Tristein er også kjent under navnet Lille Færder, og det er her Færder fyr står plassert.

Tristein eller Tristeinene, også kalt Lille Færder eller Lille Ferder, er en liten øygruppe i Ytre Oslofjord. Øygruppen er en del av Færder kommune i Vestfold fylke. Som navnet tilsier består øygruppen av tre små øyer. I tillegg er det en rekke små skjær mellom dem og omkring. Færder fyr er plassert på den midterste av de tre øyene. Allerede på 1700-tallet ble Tristein kalt for Lille Færder, bl.a. i det engelske sjøkartatlaset The English Pilot fra 1780.

Omtrent to nautiske mil nord for Tristein ligger øya Store Færder. Denne huset i mange år, fram til ferdigstillelsen av Færder fyr, et kullfyrt kystfyr opprinnelig fra 1696. Dette ble nedlagt da Færder fyr ble satt i drift i 1857. Ruiner kan spores etter det gamle fyret. Det nye fyret på Tristein fikk navnet Færder.

Navnet Færder har blitt godt kjent gjennom den årlige Færderseilasen med over tusen konkurrerende seilbåter. Ut fra navnet, skulle man tro at seilasen har sitt vendingspunkt rundt øya Store Færder eller Færder fyr. Slik er det ikke. Ytterpunktet for de største båtklassene i Færderseilasen, er Tristeingrunnen. Dette er en grunne ca. en nautisk mil syd for Tristein.

Tristein inngår i Færder nasjonalpark som ble opprettet i 2013.

Se også[rediger | rediger kilde]