Store Færder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruiner etter den gamle fyrstasjonen på Store Færder

Store Færder eller bare Færder er ei markant øy i Ytre Oslofjord, i Færder kommune. Her ble Norges fyrlykt nummer to tent i 1697. Øya, med sin høyde, posisjon, og lett gjenkjennelige form, har åpenbart vært viktig for navigasjon i Skagerrak lang tid tilbake, lenge før fyret ble anlagt. Øya markerer innseilingen til Oslofjorden, og var en markør for skip som seilte fra Skagerrak til Kattegat eller omvendt, i leia mellom Nordsjøen og Østersjøen, Nord-Europas viktigste handelsvei i flere hundre år.

1857 ble fyret flyttet til Tristein litt lenger sør i havet. Allerede på 1700-tallet ble Tristein kalt for Lille Færder, bl.a. i det engelske sjøkartatlaset The English Pilot fra 1780.

På Store Færders høyeste punkt, 59,11 m over havet, ligger ruinene etter det første Færder fyr. Det var et privat fyr formet som en åpen, smidd fyrgryte. Gryta stod rett på bakken og fyrpasseren etterfylte med kull og ved hele natta. På et år ble det brent omkring 540 tønner med kull. I 1799 overtok det offentlige ansvaret for fyrdriften, og et tårn med stor lykt stod ferdig i 1802. Kullfyret ble erstattet av et linseapparat og fyrlamper drevet på petroleum i 1852. Ruiner etter fyranlegget på toppen av Store Færder sees enda, og de ble fredet av Miljødepartementet i 1997.

Store Færder ble i 2013 en del av Færder nasjonalpark, og var tidligere omfattet av Ormø-Færder landskapsvernområde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]