Trikinose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trikinose er en infeksjon av en art i trikinslekten (Trichinella). Trikiner er en slekt av rundormer. Alle artene i trikinslekten er parasitter, der Trichinella spiralis er vanligst. Parasitten smittes igjennom inntak av infisert kjøtt, som er for dårlig varmebehandlet. Idag er hovedtyngden av funn gjort i kjøtt fra isbjørn og gris. Griser blir smittet ved at de kan spise mus eller rotter de kommer over i grisehuset, eller der de går ute. Alle dyr som skal slaktes i Norge må testes for trikinose når de slaktes. Ved at det tas vevsprøve fra mellomgulvet, som er muskelen som skiller bukhulen og brysthulen, som deretter blir studert i mikroskop for parasitten. Slike tester ble innført under den andre verdenskrig, da tyske soldater ble syke av kjøtt som inneholdt trikinose.

Det første symptomet på smitte av parasitten, er stort sett en voldsom diaré etter to dager etter smitte. Senere kan den forårsake smerter i muskler og ledd, og litt feber. Men den kan også føre til hevelser i ansiktet og skader på nyrene. Sykdommen kan også i sjeldne ganger føre til dødsfall. Døden skjer da mellom tre til seks uker etter man er smittet. Alle sykdomssymptomer gir seg etter fra fire til seks måneder. Etter dette merker man stort sett ingen ting. Og er man først smittet, har man sykdommen så lenge parasitten lever, som kan dreie seg om 30 år.

Parasitten er størst utbredt i noen provinser i Kina, Balkan og i Øst-Europa. I Norge og de fleste andre land i den vestlige verden forekommer det svært sjelden utbrudd hos mennesker eller husdyr, til tross for at parasitten jevnlig påvises hos vilt som villsvin eller bjørn.

Kjøtt fra infisert dyr som varmebehandles til kjernetemperatur på 68 grader anses som trygt å spise.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

trichinella.org

Podcast[rediger | rediger kilde]

Episoder av podcasten «This week in parasitism»