Tretten stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tretten stasjon
Tretten stasjon.JPG
LandNorge Norge
StedTretten
KommuneØyer
Høyde o.h.191 meter
Distanse214,35 km
Høyde191 moh.
ArkitektPaul Due
Operatør(er)Jernbaneverket
Åpnet15. november 1894
Tjenester
Linje(r)Dovrebanen
Posisjonskart
Tretten stasjon ligger i Innlandet
Tretten stasjon
Tretten stasjon
Tretten stasjon (Innlandet)
Map
Tretten stasjon
61°18′44″N 10°17′44″Ø

Ilgodshus

Tretten stasjon er en jernbanestasjon på Dovrebanen. Stasjonsbygningen ble levert og satt opp av Strømmen Trævarefabrik. Stasjonen ble åpnet 1894 da jernbanen ble forlenget hit, og var endestasjon til den ble forlenget til Otta i 1896. Persontrafikken ble nedlagt 2001 og den har i dag status som fjernstyrt kryssingsspor.

I 1894 startet byggingen av Tretten stasjon på vestsiden av Lågen. Stasjonen var endestasjon på Hamar-Selbanen fra 1894 til 1896. Byggingen av stasjonen gjorde at denne siden av Tretten vokste frem med både hotell, landhandleri, bevertningssteder, boliger og forsamlingslokale. Bygging av en bro var nødvendig for å knytte stasjonsområdet sammen med østsiden av Tretten.

Trettenulykken[rediger | rediger kilde]

Norges største togulykke, Tretten-ulykken, skjedde nord for Tretten stasjon 22. februar 1975. Et nordgående persontog fra Oslo kolliderte med et sørgående ekspresstog fra Trondheim. Med 27 omkomne og 25 sårede er dette Norgeshistoriens største togulykke i fredstid. Det var tilsammen rundt 800 passasjerer med i de to togene. Årsaken til sammenstøtet var at nordgående tog feilaktig forlot Tretten stasjon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Dovrebanen