Jarna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jarna er en fiktiv elv fra J.R.R. Tolkiens Midgard.

Jarna (eller Angren i Sindarin) oppsto i den søndre delen av Tåkefjellene, og flyter først sørover gjennom festningsverket Jarnagard (eller Angrenost) mot Kvitklettene, hvor den gjør en brå sving mot vest og flyter mot storhavet Belegaer. Omtrent 150 Númenóreanske mil vest for Rohansgapet flyter elva Jarna sammen med den mindre elva Adorn.

Elvene Jarna og Adorn formet den vestre grensen av kongeriket Rohan, og selv om den triangelformede landtungen mellom Jarna, Adorn og Kvitklettene var tradisjonelt sett en del av Rohan, men Dunlendingene gjorde krav på det likevel.

Jarna dannet en naturlig grense til Rohansgapet, og kunne kun krysses ved Jarnagard eller ved Jarnavad, hvor Rohirrim utkjempet flere store slag mot Dunlendingene og Sarumans orker i den senere delen av det tredje tidevervet.

Saruman omdirigerte Jarna vekk fra Jarnagard da han skapte om festningen til en krigsmaskin, og demmet den opp ved den nordlige veggen. Da entene angrep Jarnagard, ødela de denne demningen og gjenskapte det opprinnelige elveløpet, noe som førte til at Jarnagard ble midlertidig oversvømt.