Tre kamerater (1938)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre kamerater
orig. Three Comrades
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] filmatisert litteratur, romantisk film
Utgivelsesår1938
NasjonalitetUSA
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrank Borzage[1] Rediger dette på Wikidata
ManusF. Scott Fitzgerald, Edward E. Paramore Jr. Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Joseph L. Mankiewicz
MusikkFranz Waxman Rediger dette på Wikidata
FotoJoseph Ruttenberg[2][3] Rediger dette på Wikidata
KlippFrank Sullivan Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRobert Taylor, Margaret Sullavan, Franchot Tone, Robert Young, Lionel Atwill, Henry Hull, Charley Grapewin, Monty Woolley, Guy Kibbee, George Zucco, Sarah Padden, Marjorie Main,[4] Frank Reicher,[4] Henry Brandon,[4] Mitchell Lewis,[4] Harold Miller,[4] Claire McDowell,[4] Stanley Andrews,[4] E. Alyn Warren,[4] George Chandler,[4] Barbara Bedford,[4] Spencer Charters[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Metro-Goldwyn-Mayer
Premiere(r)2. juni 1938
UtmerkelserNational Board of Review: Top Ten Films
Eksterne lenker

Tre kamerater (originaltittel: Three Comrades) er en amerikansk spillefilm fra 1938, regissert av Frank Borzage. Filmens forelegg er Erich Maria Remarques roman av samme navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

På den siste dagen av første verdenskrig, 11. november 1918, tar tre tyske jagerfly-piloter - Erich Lohkamp, Otto Koster og Gottfried Lenz - en siste drink sammen med deres landsmenn. De tre kameratene grunnlegger snart en virksomhet for drosje-kjøring og reparasjoner av kjøretøy. Flere år senere (i 1920) kjører de til et vertshus på landsbygda i Ottos bil, for å feire Erichs bursdag (den yngste, og minst kyniske, av de tre vennene) hvor de havner i et bil-løp mot en Herr Breuer, som er i følge med Patricia Hollmann.

De tre vennene vinner, før de kommer - sammen med Breuer og Pat - til vertshuset på landsbygda. Mens de drikker sammen, får vennene vite at Pat er en ung tysk aristokrat som nå er fattig. Men Breuer er en rik fascistisk sympatisør. Pat blir romantisk tiltrukket av Erich, og gir ham telefon-nummeret hennes. Otto og Gottfried oppmuntrer forholdet deres. Men Erich tror at Pats bakgrunn vil holde de tre vennene fra hverandre, så han forteller dem at han har kastet Pats nummer. Likevel velger han snart - med sterk oppmuntring fra Gottfried - til slutt å kontakte Pat. De blir snart enige om et stevnemøte. Pat inviterer Erich senere til en opera, hvor de møter Breuer igjen. Breuer inviterer dem til en fancy nattklubb. Men Breuer og hans alkohol-påvirkede og velstående venner ler av ham, og Erich går derfor sin vei i forlegenhet. Han tenker at hans dårlige sosiale og økonomiske status, fører til at Pat skammer seg over ham.

Men senere samme kveld oppdager han Pat, som venter på ham utenfor leiligheten hans, og forteller at hun ikke bryr seg om penger eller deres sosiale klasser. Pat sliter i imidlertid med tuberkulose. Men Otto overbeviser henne om at hun burde gifte seg med Erich uansett, uavhengig av hvor kort lykken deres kommer til å bli - og hun samtykker til slutt. Men i løpet av bryllupsreisen kollapser Pat når hun og Erich (som ikke kjenner til sykdommen hennes) leker på stranden. Han oppdager snart hemmeligheten hennes, og hun blir innlagt ved et sanatorium i håp om å bli frisk. Men Pat trenger snart en kostbar operasjon, og Otto bestemmer seg for å selge den kostbare bilen han sin som han er så glad i for å hjelpe dem økonomisk.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]