Monty Woolley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Monty Woolley
Monty Wooley 1949.JPG
Monty Woolley
Født 17. august 1888
New York
Død 8. mai 1963 (75 år)
Albany
Utdannet ved Harvard University, Yale University
Yrke Skuespiller
Nasjonalitet USA
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Edgar Montillion «Monty» Woolley (født 17. august 1888, død 6. mai 1963) var en amerikansk skuespiller som har opptrådt på teater, film, radio og TV.

I en alder av 50 år, oppnådde Monty ett av sine mål om å oppnå stjernestatus som skuespiller. Mye av denne statusen hadde han fått for sin mest kjente rolle ifra filmen The Man Who Came to Dinner fra 1942, som også ble oppsatt på Broadway-teateret. Hans karakteristiske hvite skjegg var hans mest brukte varemerke som skuespiller.

Edgar Montillion Woolley ble født i New York City inn i en velstående familie (hans far eide det kjente Bristol Hotel) og han vokste opp i de høyeste sosiale sirkler i New York. Woolley ble utdannet ved Yale University og senere også ved Harvard University. Han ble etter hvert en assisterende professor i engelsk og teater-trener ved Yale. Thornton Wilder og Stephen Vincent Benet var blant hans mer kjente studenter.

Woolley forlot sin akademiske karriere, og begynte å opptre på Broadway i 1936. Sammen med Clifton Webb, signerte Woolley en kontrakt med 20th Century Fox i 1940 og han spilte i mange filmer på midten av 1950-tallet. Etter å ha fullført sin siste film, Kismet (1955), var han med på radio i omtrent ett år, etter at han ble tvunget til å trekke seg på grunn av skrantende helse.

Woolley ble to ganger nominert for Academy Award, for beste skuespiller i 1943 for filmen The Pied Piper og den andre gangen som beste mannlige birolle i 1945 for «Since you Went Away». Han har også blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame for hans arbeider med TV. Monty Woolley døde på grunn av komplikasjoner med nyrer og hjerte, den 6. mai 1963 i Albany, New York. Da var han 74 år gammel. Han ble gravlagt på kirkegården i Saratoga Springs, Saratoga County, New York.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]