Monty Woolley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Monty Woolley
FødtEdgar Montillion Woolley
17. august 1888
Manhattan, New York City, New York, USA
Død6. mai 1963 (74 år)
Albany, New York, USA
BeskjeftigelseSkuespiller
Utdannet vedHarvard University
Yale University
NasjonalitetUSA
GravlagtGreenridge Cemetery
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
IMDbIMDb

Edgar Montillion «Monty» Woolley (født 17. august 1888, død 6. mai 1963) var en amerikansk skuespiller som har opptrådt på teater, film, radio og TV.

Woolley ble født i New York City inn i en velstående familie (hans far eide Bristol Hotel) og han vokste opp i de høyeste sosiale sirkler i New York. Woolley ble utdannet ved Yale University og senere også ved Harvard University. Han ble etter hvert en assisterende professor i engelsk og dramalærer ved Yale. Thornton Wilder og Stephen Vincent Benét var blant hans mer kjente studenter.

Woolley forlot sin akademiske karriere, og begynte å opptre på Broadway i 1936. Sammen med Clifton Webb, signerte Woolley en kontrakt med 20th Century Fox i 1940. I en alder av 50 år, oppnådde Woolley ett av sine mål om å oppnå stjernestatus som skuespiller. Mye av denne statusen hadde han fått for rollen i filmen Mannen som kom til middag (1942), som også ble oppsatt på Broadway-teateret. Woolleys karakteristiske hvite skjegg var hans mest brukte varemerke som skuespiller. Etter å ha fullført sin siste film, En fremmed i paradiset (1955), var han med på radio i omtrent ett år, etter at han ble tvunget til å trekke seg på grunn av skrantende helse.

Woolley ble nominert til Oscar to ganger, for beste mannlige hovedrolle for filmen Mannen med seljefløyten (1942) og for beste mannlige birolle for filmen Mens du var borte (1944). Han har også blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Woolley døde på grunn av komplikasjoner med nyrer og hjerte, den 6. mai 1963 i Albany i New York. Da var han 74 år gammel. Han er gravlagt på Greenridge Cemetery i Saratoga Springs i New York.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]