Tre dager for Condor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tre dager for Condor
(Three Days of the Condor)
Generell informasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 24. september, 1975
Norge 15. juni 1976
Lengde 117 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16 år Norge (1976)
Bak kamera
Regissør Sydney Pollack
Manus James Grady (bok)
Lorenzo Semple Jr.
David Rayfiel
Produsent Stanley Schneider
Musikk Dave Grusin
Sjeffotograf Owen Roizman (kamera)
Foran kamera
Medvirkende Robert Redford
Faye Dunaway
Filmselskap Paramount Pictures
DeLaurentiis Productions
Eksterne lenker

Tre dager for Condor (originaltittel: Three Days of the Condor) er en amerikansk spion-thriller fra 1975 regissert av Sydney Pollack. Hovedrollene spilles av Robert Redford, Faye Dunaway og Max von Sydow. Filmen er basert på 1974-romanen Six Days of the Condor skrevet av James Grady.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge agenten Joseph Turner (Robert Redford) jobber for CIA, hvor han leser han bøker og magasiner for å avdekke mulige skjulte budskaper og komplotter. En dag når han kommer tilkake til kontoret etter å ha kjøpt lunsj til seg selv og arbeidskollegaene, oppdager han til sitt sjokk at alle er blitt drept. Han kontakter CIA, men blir rett etter utsatt for et drapsforsøk og skjønner at han blir utsatt for et komplott. Han kommer seg så vidt unna og trenger seg inn hjemme hos Kathy Hale (Faye Dunaway) for å få en plass å tenke. Etter en rekke hendelser blir han usikker på hvem som er venn eller fiende. Han blir jaktet av agenter og mulige dobbelagenter, deriblant den erfarne leiemorderen Joubert (Max von Sydow).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Omtale fra DVD-arkivet: «3 dager for Condor er en nervepirrende spionthriller. En av de beste av sitt slag fra 70-tallet. Spenningen ligger hovedsakelig i handlingen og ikke i voldsomme actionsekvenser[1].

Filmen ble nominert til en Oscar og en Golden Globe i 1976. Den vant flere mindre priser ved andre filmprisutdelinger, blant annet ved Edgar Allan Poe Awards.

priser som ble vunnet:

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]