Tre dager for Condor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tre dager for Condor
(Three Days of the Condor)
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 24. september, 1975
Norge 15. juni 1976
Prod.landUSA USA
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år Norge (1976) (Norge)
Bak kamera
RegissørSydney Pollack
ProdusentStanley Schneider
ManusforfatterJames Grady (bok)
Lorenzo Semple Jr.
David Rayfiel
MusikkDave Grusin
SjeffotografOwen Roizman (kamera)
KlippDon Guidice
Foran kamera
MedvirkendeRobert Redford
Faye Dunaway
FilmselskapParamount Pictures
DeLaurentiis Productions
Eksterne lenker

Tre dager for Condor (originaltittel: Three Days of the Condor) er en amerikansk spion-thriller fra 1975 regissert av Sydney Pollack. Hovedrollene spilles av Robert Redford, Faye Dunaway og Max von Sydow. Filmen er basert på 1974-romanen Six Days of the Condor skrevet av James Grady.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge agenten Joseph Turner (Robert Redford) jobber for CIA, hvor han leser bøker og magasiner for å avdekke mulige skjulte budskaper og komplotter. En dag når han kommer tilkake til kontoret etter å ha kjøpt lunsj til seg selv og arbeidskollegaene, oppdager han til sitt sjokk at alle er blitt drept. Han kontakter CIA, men blir rett etter utsatt for et drapsforsøk og skjønner at han blir utsatt for et komplott. Han kommer seg så vidt unna og trenger seg inn hjemme hos Kathy Hale (Faye Dunaway) for å få en plass å tenke. Etter en rekke hendelser blir han usikker på hvem som er venn eller fiende. Han blir jaktet av agenter og mulige dobbelagenter, deriblant den erfarne leiemorderen Joubert (Max von Sydow).

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Omtale fra DVD-arkivet: «3 dager for Condor er en nervepirrende spionthriller. En av de beste av sitt slag fra 70-tallet. Spenningen ligger hovedsakelig i handlingen og ikke i voldsomme actionsekvenser[1].

Filmen ble nominert til en Oscar og en Golden Globe i 1976. Den vant flere mindre priser ved andre filmprisutdelinger, blant annet ved Edgar Allan Poe Awards.

priser som ble vunnet:

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]