Tre dager for Condor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre dager for Condor
orig. Three Days of the Condor
Generell informasjon
SjangerThriller / Mysterie
Utgivelsesår1975
Prod.landUSA
Lengde1 t. 57 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiSydney Pollack
ProdusentStanley Schneider
ManusforfatterLorenzo Semple Jr.
David Rayfiel
MusikkDave Grusin
SjeffotografOwen Roizman
KlippDon Guidice
Fredric Steinkamp
Foran kamera
Hovedrolle(r)Robert Redford
Biroller
Annen informasjon
BudsjettUSD 7,8 millioner
Prod.selskapWildwood Enterprises
Dino De Laurentiis
Premiere24. september 1975 (USA)
15. juni 1976 (Norge)
Eksterne lenker

Tre dager for Condor (originaltittel: Three Days of the Condor) er en amerikansk politisk thriller fra 1975 regissert av Sydney Pollack. Hovedrollen spilles av Robert Redford, mens sentrale biroller spilles av Faye Dunaway og Max von Sydow. Filmen er basert på James Gradys roman Six Days of the Condor (1974).

Handling[rediger | rediger kilde]

Den unge agenten Joseph Turner jobber for CIA, hvor han leser bøker og magasiner for å avdekke mulige skjulte budskaper og komplotter. En dag når han kommer tilbake til kontoret etter å ha kjøpt lunsj til seg selv og kollegene, oppdager han til sitt sjokk at alle er blitt drept. Han kontakter CIA, men når han rett etter blir utsatt for et drapsforsøk og skjønner han at han blir utsatt for et komplott og at han var ment å bli myrdet sammen med de andre. Han kommer seg så vidt unna og trenger seg inn hjemme hos Kathy Hale for å få en plass å tenke. Etter en rekke hendelser blir han usikker på hvem som er venn eller fiende. Han blir jaktet av agenter og mulige dobbelagenter, deriblant den erfarne leiemorderen Joubert.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Ifølge The Numbers innbrakte filmen $41,5 millioner i USA i 1975. Dette gjorde den til den sjette mest innbringende filmen i USA i 1975.[1]

Produksjonskostnadene var på $7,8 million[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 86 % på Rotten Tomatoes.[3] Roger Ebert gav den 3,5 av 4 stjerner,[4] mens Leonard Maltin gav den 3 av 4 stjerner.[5]

Også de norske anmelderne var stor sett fornøyd. Blant annet gav Dagbladet den terningkast fem, VG og Arbeiderbladet gav den fire og Aftenposten tre.[6] Det norske filmnettstedet CINERAMA gav den terningkast fem i 2009 og skrev at: «34 år gamle Three Days of the Condor er ikke så eksplosiv som mange moderne actionfilmer, den er ikke så intrikat som mange moderne thrillere, og den er ikke så klissete som mange moderne romantiske dramaer. Og det er veldig greit. Actionscenene er spennende, vendingene er snertne, romansen er annerledes og interessant. Det hele er basert på en god, gammel oppskrift, men så er det også en god, gammel film, og det fungerer i det hele tatt veldig bra».[7]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt fem priser. Cartagena Film Festival (Beste birolle: Max von Sydow), David di Donatello Awards (beste regi: Sydney Pollack), Edgar Allan Poe Awards (beste film: Lorenzo Semple Jr. og David Rayfiel), Kansas City Film Critics Circle Awards (beste birolle: Max von Sydow) og Motion Picture Sound Editors (beste lydklipp).

Det kan ellers nevnes at den ble nominert til en Oscar for beste klipp.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Top 1975 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 31. august 2019. 
  2. ^ De Laurentiis PRODUCER'S PICTURE DARKENS: KNOEDELSEDER, WILLIAM K, Jr. Los Angeles Times 30 Aug 1987: 1.
  3. ^ «Three Days of the Condor (1975)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 31. august 2019. 
  4. ^ Ebert, Roger. «Three Days of the Condor Movie Review (1975) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 31. august 2019. 
  5. ^ Maltin, Leonard (2005). Leonard Maltin's Movie Guide 2006 (engelsk). Signet. ISBN 9780451216090. 
  6. ^ «Three Days of the Condor». www.filmfront.no. Besøkt 31. august 2019. 
  7. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - Blu-ray Disc: 3 Days of the Condor [StudioCanal Collection] (1975) - anmeldelse». www.cinerama.no. 12. november 2009. Arkivert fra originalen 31. august 2019. Besøkt 31. august 2019. 
  8. ^ «Three Days of the Condor - IMDb». Besøkt 31. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]