Trampoline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trampolinehopp på Riddu Riđđu 2006

En trampoline (fra italiensk[1]) er et turnapparat samt et leketøy. Den er bygd opp av rør av galvanisert stål som ramme, og med en duk festet inn til rammen ved hjelp av fjærer.[2][3] Ved å hoppe oppå dette apparatet vil du kunne sprette opp i luften ved hjelp av fjærene som strekker seg i det du lander og trekker seg raskt sammen igjen. På de bedre trampolinene vil også duken ha en viss fjæring.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den moderne trampolinen ble oppfunnet av amerikaneren George Nissen i 1936. Under andre verdenskrig ble hans trampoliner brukt til trening av piloter for å øke deres evne til å orientere seg i luften. Trampolinen vi kjenner i dag finnes mye takket være Nissen. Fra 1. januar 1999 ble trampolinesporten en del av De olympiske leker i både herre- og kvinneklassen. Trampolinesporten er, utenom en barneaktivitet, også en idrettsgren innenfor turn som har en meget høy kvalitet. Trampoline i OL har så langt funnet sted i Sydney (2000) og Beijing (2008).[5]

Trening[rediger | rediger kilde]

Trampolinen er god trening for hele kroppen, og det styrker spesielt ryggen, mage og beina. I tillegg gir det deg god balanse og koordinasjon. Etterhvert som en blir bedre, vil en prøve på momenter, og romkoordinasjonen vil forbedre seg mye.

Momenter[rediger | rediger kilde]

Et moment på trampoline strekker seg fra et helt vanlig strekkhopp til enkle saltoer, enkle vendinger og kompliserte doble/triple/firedoble saltoer både med og uten skru.

De vanligste momentene som gjøres på en trampoline:

  • Stå til sitte og opp m/u skru; Landingen skjer med hovedtrykk på kroppsdel
  • Stå til mage og opp m/u skru; Landingen skjer med hovedtrykk på kroppsdel
  • Stå til rygg og opp m/u skru; Landingen skjer med hovedtrykk på kroppsdel
  • Skru; Vendinger med eller mot klokken langs vertikalaksen (ben til hode), antall rotasjoner beregnes til grader
  • Forlengs/baklengs salto; 360° rotasjon enten forover eller bakover om tverraksen (hofteside til hofteside)

Som idrett[rediger | rediger kilde]

Jenter som hopper i organisert trampolineidrett, synkront

Trampoline som idrett er OL-gren. Når man skal utføre et program, er det en fellesnevner for nesten alle typer konkurranse man går inn i. Et program består av ti forskjellige momenter. De vanskeligste momentene brukes som regel i begynnelsen av serien. Alle disse momentene skal gå sammenhengende, det vil si uten mellomhopp. stil, utførelse, vanskelighetsgrad, høyde er bare noen av de kvalifikasjonene en dommer leter etter i OL.

Trampolinen i Norge[rediger | rediger kilde]

Trampolinen er i dag hovedsakelig et underholdningsmoment, som mange har i hagen. Den lett gjenkjennelige blå og sorte trampolinen bak huset har i Norge blitt meget attraktivt de siste årene. Trampoline som konkurranseform er ikke veldig utbredt i forhold til for eksempel Sverige eller Danmark. En god del turnforeninger, stupeklubber og freestyleklubber har konkurransetrampoliner.

Skader[rediger | rediger kilde]

Hvert år blir det angitt flere hundre barn som skader seg på trampolinen i Norge. I høysesongen 2002 gikk det ille for seg da 170 barn endte på legevakten etter trampolinehoppingen i Norge. For det meste er det snakk om bruddskader eller skrubbsår, men i enkelte tilfeller er det mulig å brekke nakken så forsiktighet er høyst nødvendig uansett.[6] Det vil alltid være lettere å skade seg hvis man er for mange på trampolinen; da øker risikoen for sammenstøt, uventet sprett eller ødeleggelse på utstyret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]