Toyota 2000GT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Toyota 2000GT

2000GT var en bilmodell fra japanske Toyota. Den ble produsert fra 1966 til 1968. Bare 337 eksemplarer ble bygget. I motsetning til mange av datidens japanske biler, som bygget på velprøvet gammeldags teknikk, hadde denne bilen topp moderne, avansert teknologi som ikke stod noe tilbake i forhold til konkurrentene fra Europa, biler som Jaguar E-type og Porsche 911.

Den hadde en sekssylindret rekkemotor på to liter, og to overliggende kamaksler (DOCH), og var den første motoren fra Toyota med to overliggende kamaksler. Bilen ble produsert av Yamaha for Toyota. Motoren produserte 150 HK ved 6600 rpm, og takket være sin lave vekt kunne den klare 0-100 km/t på 10 sekunder, samt hadde en topphastighet på over 200 km/t. Den hadde ventilerte skivebremser på alle hjul, magnesiumfelger og et meget avansert hjuloppheng etter datidens standard.

En baneutgave ble bygget, denne hadde 200 HK. Den satte 3 verdensrekorder, og 13 rekorder internasjonalt. Bilens høye pris (kostet mer enn Jaguar E-type), kombinert med at den manglet den samme merkevarefaktor som de profilerte europeiske sportsbilene, gjorde at få ble eksportert ut av Japan, og selv i Japan var det lite marked for bilen. Men idag fremstår den som en av bilhistoriens viktige biler, ikke minst fordi den bidro til å endre folks oppfatning av japansk bilteknologi. De få eksemplarer som dukker opp på dagens marked, blir priset svært høyt, noe som tilsier at den kanskje er den mest attraktive japanske veteranbilklassikeren i dag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]