Toving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tova baller.
Nåler for toving på et tova filtstoff.

Toving kan skje både naturlig og gjennom bearbeiding av ull. Hos pelsdyr med dobbelt pelslag (underull og dekkhår) vil pelsen naturlig tove, dersom den ikke blir stelt regelmessig. Tovingen oppstår når pelsen blir fuktig og tørker (varme) opp igjen, og filtreringen påvirkes av statisk elektrisitet som oppstår når fibrene beveger seg mot hverandre. Toveprosessen får ullfibrene til å filtrere seg i hverandre, slik at de danner ei tett filtmatte av ull. Denne prosessen kan også utnyttes til å danne svært varmeisolerende stoffer (filt) som kan utnyttes til tekstiler.

Ull kan toves på flere måter. Ved bruk av vann og såpe kan en gni og forme ull til sitteunderlag, tøfler og liknende. Ferdige strikke- eller heklede tekstiler kan toves i vaskemaskin. Ved hjelp av en spesiell nål er det mulig å lage småting av ull uten bruk av såpe og vann. Denne teknikken kalles nålefilting eller nåletoving.

Større tekstiler kunne tidligere toves ved bruk av vanndrevet stampemølle.

Historie[rediger | rediger kilde]

Filting/toving regnes som å være den eldste måten å fremstille tekstiler på. De eldste funnene antas å være ca. 8000 år gamle. Den lengste og bredeste tradisjonen innen filting/toving har Sentral-Asia, men kunsten er også holdt levende i Norden fram til nyere tid. De første funnene i Norge er ca. 15-1600 år gamle.