Torkild Viig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torkild Viig
Født8. feb. 1963Rediger på Wikidata (61 år)
Stavanger
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere

Torkild Viig (født 1963) er en norsk musiker, produsent og kunstner.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Viig begynte sin karriere i bandet Catrix (som senere skifta navn til Mods). I perioden 1980 til 1984 var han med på tre album med Mods i tillegg til å debutere som studiotekniker på Mods' siste album, Time Machine. Etter at Mods ble oppløst, begynte han i 1985 som bassist ved Rogaland Teater, et oppdrag som varte fram til 1991. I denne perioden spilte han også med et Stavanger-bluesband som het Rått & Råde. Torkild Viig var i denne perioden også nært tilknytta Staccato Studio, både i form av lydtekniker og session-bassist. Ola Selvær, som var innehaver av Staccato Studio, hvor blant annet alle Mods-LP-ene er spilt inn, ble inngangsbilletten til Torkild Viigs videre karriere som lydtekniker og produsent.

I 1985 starta han bandet Leif & Kompisane, sammen med den første trommeslageren i Mods, Leif Nilsen. Han produserte også to album for Leif & kompisane,Kanon beibi i 1993 ogFull Kontrol i 1997. Samarbeidet med Leif Nilsen skulle vare helt frem til 2003.

På midten av 1980-tallet ble det også litt tid til låtskriving sammen med tidligere Mods-kollega Morten Abel, noe som resulterte i en singel med låtene «It's your Life» og «See you around, Peter», som ble gitt ut i 1985 på Mods' gamle label, Desperado (Slagerfabrikken).

Bluesmusiker Reidar Larsen produserte også sitt andre album, You don't have to be black to be blue, sammen med Torkil Viig. Dette førte til flere år med turnévirksomhet, TV-opptredener og studiojobbing sammen med Stavangers blueskonge, og med gitarist Geir Samsonsen og trommeslager Per Vervik som faste medlemmer. Bandet ble oppløst i 1991, etter Geir Samsonsens bortgang. Samme år begynte derfor Per Vervik og Torkild Viig i Vestlandsfanden, under Reidar Brendelands ledelse. Viig var med på albumet Livet har aldri vært rettferdig i 1992, før han slutta i Vestlandsfanden i 1993, etter to år med omfattende turnering rundt i Norge.

Deretter kontakta han Leif Nilsen for å blåse liv i Leif & Kompisane, som hadde ligget i dvale siden 1985. Gitarist i Vestlandsfanden, Alf Terje Hana, ble med som viktig støttespiller for å starte opp igjen Leif & Kompisane, sammen med sin bror Stein Hana på slagverk og Albert Skurtveit på keyboards. Det ble, etter en tids kontakt med Terje Engen i SONET, avtalt å spille inn albumet "Kanon Beibi" som, med brask og bram, kom ut på SONET i 1993.

I 1994 tol Torkild Viig så en pause fra Leif & Kompisane for å bli med Stavangerbandet The September When på deres omfattende norgesturnéer i forbindelse med lansering og utgivelse av albumet "Hugger Mugger". Det ble to heftige år med musikk på høyt nivå. “Hugger Mugger" var The September Whens mestselgende album noensinne, med over 100 000 solgte eksemplarer. Bandet trakk fulle hus over hele landet. The September When turnerte også i Tyskland i to måneder i 1995 som support for det tyske bandet "Fury in the Slaughterhouse". Det var muligens her drømmen fra guttedagene gikk i oppfyllelse, etter å faktisk ha spilt for 10 000 mennesker i Grugehalle i Essen, samme plass som NRKs første nattrocksendinger ble sendt fra tidlig på 80-tallet. Disse konsertene fra Rockpalatz var utvilsomt med på å gjøre det til en aktuell mulighet å satse på musikk som levebrød for den unge bassisten. Engasjementet varte til 1996, da The September When ble oppløst. Viig deltok på samle-CD-en "Prestige de la Norvège" som, for Viigs del, satte punktum for The September When-epoken. Torkild Viig spilte også bass på The September Whens første album, som ble spilt inn i Marcus Studios i London i 1989. Trommeslager på denne plata er Graham Broad, som bl. a. spilte slagverk på Tina Turners "What's love got to do with it" og flere album, deriblant med Roger Waters.

Etter at The September When ble oppløst, var det duka for nok en periode som produsent og bassist for Leif & Kompisane.Sammen med Per Vervik, Alf Terje Hana, Albert Skurtveit og Knut Køningsberg, starta Viig et band som fikk det siddisaktige navnet "Sardines". Albumet "Until our hats fell off" ble utgitt i 1996 på selskapet MEGA records, hvor Terje Engen nok en gang var involvert. Produsent på plata var Sverre Henriksen. Viig satsa samtidig på å bygge opp sitt eget lydstudio, etter å ha jobba som studiotekniker siden 1983; først i Staccato Studio og siden i West Audio Studio. Leif & Kompisane sitt album "Full kontroll" ble derfor innspilt i Torkild Viigs studio, i hans barndomshjem på Sunde. Viig deltok også på albumet "Cabriolet", som kom ut i begynnelsen av 2000-tallet, før samarbeidet med Leif Nilsen opphørte i 2003.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Torkild Viig[rediger | rediger kilde]

  • Your Decision (2018)

The September When[rediger | rediger kilde]

Mods[rediger | rediger kilde]

Singler
  • Bahama Mama (1992)

Leif & Kompisane[rediger | rediger kilde]

Singler
  • Propell-dansen (1985)
  • Kveldstoget (1993)
  • Morgen herlige (1997)
  • Syver (1997)
  • Kafébesøg (1997)
  • Rosehagen (2001)

Vestlandsfanden[rediger | rediger kilde]

Sardines[rediger | rediger kilde]

Guttene[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]