Torez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gatekrysset Nikolajeva og Pionjerska
Beliggenhet i Donetsk oblast

Torez (ukrainsk Торез; før 1964: Tsjistjakovo, russisk Чистяково, Tsjystjakove, ukrainsk Чистякове) er en by i Donetsk oblast i Ukraina. Byen har omkring 80 000 innbyggere (2010).

Dei fleste innbyggerne arbeider i gruveindustrien.

I Sovjet-tiden skiftet byen navn fra Tsjystjakove til Torez til ære for lederen i Det franske kommunistparti Maurice Thorez, i 1964, året han døde.

Torez ble første gang internasjonalt kjent 17. juli 2014 da veteran fra det russiske militæret Igor "Strelkov" Girkin,[1] som startet angrepet mot Donbass,[2] kunngjorde at styrkene hans hadde skutt ned et fly i nærheten av Torez.[3] Flyet viste seg kort tid senere å være flight MH17, et sivilt passasjerfly fra Malaysian Airlines. Alle de 298 ombord omkom.

I mai 2016 vedtok Verkhovna Rada (parlamentet i Ukraina) at byen skiftet navn tilbake til Tsjystiakove, i henhold til ukrainsk lov om fjerning av kommunistiske symboler og endring av kommunist-relaterte navn. Ukraina har ikke kontroll over byen; den er under militær kontroll av russisk-støttede opprørere. Den vedtatte endringen er derfor bare i liten grad gjennomført.

En av de største russiske militærbasene i Ukraina ligger i Torez.[4]


Historie[rediger | rediger kilde]

Byen Tsjystjakove ble grunnlagt i 1778 som en liten bosetning ved samløpet mellom elvene Sevostjanivka og Orlova av flyktende livegne fra forskjellige områder i Ukraina og sør i Det russiske rike.

Siden 1860-årene har byen vært et senter for kullgruvedrift.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]