Tore Stemland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tore Stemland
Født15. september 1963 (55 år)
Beskjeftigelse Journalist, musiker
Nasjonalitet Norge

Tore Stemland (født Nilsen 15. september 1963 i Bodø) er rockehistoriker, musiker, journalist, blogger og bachelor i sosiologi.

Han har vært aktiv i kulturlivet fra 1980-tallet innen musikk. I tidsrommet 1981 til november 1986 var han vokalist i punkbandene Power to Gøss og Muggen granitt. Nilsen var manager og skrev flere av tekstene til andre punkband fra Bodø som for eksempel Skjit-Lars, Mitti skritti og Politisk avfall. Han var også manager og skrev flere av tekstene til pre techno bandet PLX-15. Var på denne tiden aktiv på det autonome ungdomssentret Theatersalen i Bodø. Samtidig var han i korte perioder i redaksjonen på fanzinene Gakk og Nye svuls, før han startet sin egen fanzine Requiem. Fanzinen Requiem utviklet seg raskt til å bli et produksjonsselskap som ga ut fanziner, diktsamlinger, kassett og vinylutgivelser.

På samme tid som Nilsen var involvert i punkmiljøet i Bodø, var han en sentral skikkelse i industrimusikk miljøet i Bodø på første halvdel av 1980-tallet. Som en del av dette miljøet startet han soloprosjektet Asod dvi som raskt ble til en duo. Samtidig var han involvert i metallperkusjons duoen Psykisk tortur. Begge duoene gjorde seg bemerket i musikkmiljøet i Bodø, og Asod dvi gjorde seg bemerket i industrimusikkmiljøet i Europa hvor de var med på flere vinylutgivelser og en rekke kassettsamlinger. Nilsen tok på denne tiden kunstnernavnet NXP (noen ganger som Nekro XP) som han brukte på sine to diktsamlinger fra denne perioden. Han deltok i flere post-art prosjekter rundt om i verden på hele 1980-tallet og er som det representert i flere post-art hefter og arbeider var inkludert på utstillinger. Nilsen satt også i styret for Bodø rockeklubb og var med å starte og drive Bodø raa raak klubb.

Nilsen flyttet til Oslo i november 1986 og ble raskt en del av Blitzmiljøet. Her var han en av de som startet opp bokkafeen på Blitz våren 1987. Senere involvert i Blitz Recording. Samtidig fortsatte duoen Asod dvi fram til senhøstes 1989. I 1987 utvidet produksjonsselskapet Requiem seg til også å involvere konsertvirksomhet.

I 1990 flyttet han tilbake til Bodø og startet punkbandet Terror for Jesus. Samtidig ble han ansatt som daglig leder i Bodø rockeklubb og hadde flere verv i samme klubb fram mot midten av 1990-tallet. På denne tiden satt han også i rytmisk utvalg i Nordland Musikkfestuke i flere perioder. I 1993 gifter han seg med Linn Stemland og tok hennes etternavn. Stemland skriver i perioden 1998-99 på oppslagsverket Bodøs pop og rock 1952-99 (Requiem, 1999). Samtidig er han journalist for flere fanziner/musikkaviser som for eksempel Feedback (zine), Rock Furore og i en kort periode kulturredaktør i BodøAvisa.

Fra 2000 og fram til 2008 var Stemland aktiv som freelancejournalist og i perioden skrevet for blant annet Avisa Nordland, Bodø nu og Parkenfestivalens festivalavis. Hele tiden med hovedvekt på kultur. I 2008 var han tilknyttet Rockheim og leverte en rekke artikler og bisto med konsulenttjenester. Han er spesielt aktiv som soloartist under navnet NXP fra 2005 og til d.d. innen industrimusikk. I 2006 er han en av grunnleggerne av Klubb Nødutgang i Bodø som i all hovedsak har arrangert Nødutgangfestivalen hvert år siden. Var i 2006 med på å grunnlegge plateselskapet Go To Gate Records. Fra 2008 skrevet om kultur for Raseri.nu.

Stemland har i form av verv i Bodø rockeklubb og Klubb Nødutgang vært i media i saker som angår klubbscenen Sinus i Bodø. I tillegg til å være journalist så har han vært en aktiv blogger. Han har markert seg som debattant i flere sammenhenger som medlem i det politiske partiet Rødt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.