Tore Stemland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tore Stemland
FødtTore Nilsen
1963Rediger på Wikidata
BodøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, musikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av NXPRediger på Wikidata

Tore Stemland (født Nilsen 1963 i Bodø) er en norsk rockehistoriker, musiker og journalist. Han har en bachelorgrad i sosiologi.

I tidsrommet 1981 til november 1986 var han vokalist i punkbandene Power to Gøss og Muggen granitt. Nilsen var manager og skrev tekster til andre punkband fra Bodø blant annet Skjit-Lars, Mitti skritti og Politisk avfall. Han var også manager og skrev tekster til pre-techno[klargjør] bandet PLX-15.

På 1980-tallet etablerte han duoen Asod dvi og han var involvert i metallperkusjonsduoen Psykisk tortur. Gjennom disse var han med på flere vinylutgivelser og en kassettsamlinger. Nilsen tok på denne tiden kunstnernavnet NXP (noen ganger som Nekro XP) som han brukte på sine to diktsamlinger fra denne perioden. Under navnet NXP har han arbeidet som soloartist. Nilsen satt i styret for Bodø rockeklubb og var med å starte og drive Bodø raa raak klubb.[trenger referanse]

Nilsen flyttet til Oslo i november 1986 og var på oppstart av bokkafeen på Blitz våren 1987. Senere var han involvert i Blitz Recording. I 1987 utvidet produksjonsselskapet Requiem seg til også å involvere konsertvirksomhet.

I 1990 flyttet han tilbake til Bodø og startet punkbandet Terror for Jesus. Han ble ansatt som daglig leder i Bodø rockeklubb og hadde flere verv i samme klubb fram mot midten av 1990-tallet. På 1990-tallet satt han i rytmisk utvalg i Nordland Musikkfestuke i flere perioder. I 1993 gifter han seg med Linn Stemland og tok hennes etternavn. Stemland skriver i perioden 1998-99 på oppslagsverket Bodøs pop og rock 1952-99 (Requiem, 1999). Han var journalist for flere musikkaviser som for eksempel Feedback (zine), Rock Furore og i en kort periode kulturredaktør i BodøAvisa.

Fra 2000 og fram til 2008 arbeidet Stemland om freelancejournalist innenfor kultur og i perioden skrevet for blant annet Avisa Nordland, Bodø nu og Parkenfestivalens festivalavis. I 2008 var han tilknyttet Rockheim. I 2006 er han en av grunnleggerne av Klubb Nødutgang i Bodø som i all hovedsak har arrangert Nødutgangfestivalen hvert år siden. Var i 2006 med på å grunnlegge plateselskapet Go To Gate Records. Fra 2008 har han skrevet om kultur for Raseri.nu.

NXP[rediger | rediger kilde]

Nekro XP (NXP) er et soloprosjekt og kunstnerisk pseudonym for Tore Nilsen, etter 1993 Tore Stemland.

Som musikalsk soloprosjekt har han beveget seg mest innenfor eksperimentell musikksjangere som avant-garde musikk, industrimusikk og tildels vært inspirert av futuristisk musikk. Han hadde sin første konsert som NXP på Nødutgangfestivalen på Gimle i Bodø 12. juni 2008 i samspill med Anders Moe. Etter det flere konserter som soloartist og i duo med The Dead Player og Ronny Wærnes ved flere annledninger. Som NXP har han tidligere medvirket i Psykisk tortur, Asod dvi, Terror for Jesus og Muggen granitt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Musical notes.svgDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.