Torbjørn Hystad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torbjørn Hystad
Født15. september 1918
Død24. desember 2004 (86 år)
Beskjeftigelse Politiker
Parti Norges Kommunistiske Parti
Nasjonalitet Norge

Torbjørn Hystad (født 15. september 1918Vaterland i Oslo, død 24. desember 2004) var en norsk kommunist og motstandsmann. Han blei med i Norges Kommunistiske Parti (NKP) i ung alder. Under den tyske okkupasjonen av Norge deltok han i Milorg og i motstandsarbeidet til NKP. Han var blant annet ansvarlig for distribusjonen av den illegale NKP-avisa Friheten i Oslo-området. I aller siste fasen av krigen, like før kapitulasjonen, ble Hystad arrestert. Han ble satt på Møllergata 19 og sterkt torturert av tyskerne.

Hystad ble med i det som ble kalt den maoistiske eller marxist-leninistiske fraksjonen i NKP på 60-tallet. Han var med på å bryte med NKP og danne Marxist-Leninistisk Front (MLF), seinere Kommunistisk Arbeiderforbund (KA). Han var den siste redaktøren av KAs avis Den Røde Arbeideren.

Hystad var også med i Vennskapssambandet Norge-Kina og deltok i vennskapsarbeidet med Cuba. Han engasjerte seg dessuten for flyktningene fra Eritrea.

Hystad arbeidet i mange år ved Statens kornforretning. Den siste dagen gikk han ikke på arbeidet fordi han ikke ønsket gullklokke fra arbeidsgiveren eller medalje for langt og trofast virke i staten. Men Leninmedaljen fikk han.

Litteratur[rediger | rediger kilde]