Tor Haugerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tor Haugerud
Tor Haugerud Kongsberg Jazzfestival 2017 (224322).jpg
Tor Haugerud i 2017
Foto: Tore Sætre
Født7. januar 1962[1]Rediger på Wikidata (58 år)
BrattvågRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jazzmusiker, komponist, førsteamanuensisRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Tor Andreas Haugerud (født 1962Brattvåg[2]) er en norsk jazzmusiker med trommer og perkusjon som hovedinstrument. Han har blant annet spilt med Tone Åses trio BOL, Trondheim Jazzorkester, Transjoik, Øystein B. Blix' «Blixband», bandet Gibrish, Bengalo og Kjetil Møsters trio «Möster».

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Cirka Teater[rediger | rediger kilde]

Haugerud har vært med på flere av Cirka Teaters produksjoner, som skuespiller, komponist og musiker i Hundreårsnatten (1989), Den 5. årstid (1990/91) og Mekatonia (2012-2014). Mekatonia ble til i samarbeid med Alpaca Ensemble og Eirik Hegdal.

MisterYtor[rediger | rediger kilde]

Haugerud etablerte sitt eget avantgarde-band MisterYtor (Nordland Musikkfestuke 2006, Trondheim Jazzfestival, Nattjazz m.m) med Ståle Storløkken og Hans Christian Frønes. Disse ble senere erstattet av Øystein Moen og Stian Westerhus.

Trio Alpaca[rediger | rediger kilde]

SoddJazz 2006 debuterte han med Trio Alpaca. Han er (per 2015) medlem av Alpaca Ensemble som har gitt ut platene Tapet Tapet, Elevator og Moving Slow med musikk av Eirik Hegdal.

Jazztrioen ÉnÉnÉn[rediger | rediger kilde]

Haugerud spiller i jazztrioen ÉnÉnÉn med Eirik Hegdal og Michael Francis Duch.

Gruppen BOL (senere BOL&SNAH)[rediger | rediger kilde]

Gruppen BOL utvidet i 2010 med gitaristene Hans Magnus (Snah) Ryan (kjent fra Trondheimsbandet Motorpsycho) og Stian Westerhus. I 2012 ga de ut cd-en Numb, Number i 2012. Westerhus forlot siden samarbeidet, og gruppen skiftet navn til «BOL&SNAH». I november 2015 ga de ut sitt nye album So? Now? på selskapet Gigafon.

I 2008 sluttet han seg til fri-improgruppen Murmur/Muringa bestående av Kim Myhr, Martin Taxt, Klaus Holm og Haugerud.Denne gruppen utga albumet The Unknown Knowns i 2012 på SOFA.

Tor Haugerud spiller i improv-duoen Vertex med Petter Vågan. De ga ut albumet Shapes & Phases på plateselskapet SOFA i 2010, og turnerte blant annet i Skandinavia, Europa, USA, Japan og Sør-Afrika.

Teater Fot[rediger | rediger kilde]

Haugerud er fast medlem i Lise Hoviks Teater Fot som musiker og tidvis skuespiller. Teater Fot lager interaktivt teater for barn, og har blant annet utviklet forestillingene De røde skoene (2008) og trilogien Du skal få høre fuglesang (2012).

Annet[rediger | rediger kilde]

Han startet i 2013 duosamarbeid med pianisten Oscar Grönberg. Haugerud har også et eget soloprosjekt.

Han har vært en sentral aktør i Trondheim Jazzorkester, og har (per 2015) medvirket på 14 produksjoner og 10 albumutgivelser sammen med dem. Den siste var med Kim Myhr og Jenny Hval på utgivelsen In the end his voice will be the sound of paper, på plateselskapet Hubro.

Akademisk virke[rediger | rediger kilde]

Haugerud er ved siden av sin frilansvirksomhet som musiker deltidsansatt som førsteamanuensis ved jazzlinjaNTNU.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]