Hopp til innhold

Jazzlinja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jazzlinja, også kjent som jazzlinja i Trondheim eller konsen[1], ble etablert i 1979 ved Trøndelag musikkonservatorium, det som i dag er Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).[2] Jazzlinja tilbyr utdanning innen utøvende jazz, og besto ved starten av lærere fra Trondheims musikkmiljø, Bjørn Alterhaug[2], Jan Tro[trenger referanse] og Terje Bjørklund[1]. Sistnevnte hadde i en rekke år undervist i improvisasjon ved konservatoriet, og fikk med støtte fra daværende kirke- og undervisningsminister Kjølv Egeland og hans statssekretær Halvdan Skard, den nødvendige hjelp til starten av det som da var landets første jazzutdanning.

Jazzlinja har samarbeidet nært med det veletablerte Bodega Band, og siden 1999, Trondheim Jazzorkester som i en årrekke har vært studentenes utøvende band, og som i 2006 deltok på den internasjonale festivalen for jazz-utdanning i New York. Den lokale Trondheim Jazzfestival er også en viktig samarbeidspartner. En jubileumskonsert ble avholdt ved 25-årsjubileet.

En rekke av landets yngre jazzutøvere har sin utdannelse herfra. Fast ansatte i 2008 var Erling Aksdal, Gunnar Andreas Berg, John Pål Inderberg, Ernst-Wiggo Sandbakk, og Carl Haakon Waadeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jazzbasen (12. januar 2023). «Terje Bjørklund». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mai 2023. «[...] stifterne av jazzlinja ved Trøndelag musikkonservatorium (nå NTNU), også kjent som jazzlinja i Trondheim eller «konsen».» 
  2. ^ a b Djupvik, Ola (12. januar 2023). «Bjørn Alterhaug». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mai 2023. «[...] var med på å etablere jazzlinja i Trondheim i 1979.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata