Top Gun – den beste av de beste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Top Gun
Generell informasjon
SjangerAction / Drama / Romantikk
Utgivelsesår1986
Prod.landUSA
Lengde1 t. 50 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiTony Scott
ProdusentJerry Bruckheimer
Don Simpson
ManusforfatterEhud Yonay (artikkel)
Jim Cash
Jack Epps Jr.
MusikkHarold Faltermeyer
SjeffotografJeffrey L. Kimball
KlippChris Lebenzon
Billy Weber
Foran kamera
Hovedrolle(r)Tom Cruise
BirollerKelly McGillis
Anthony Edwards
Val Kilmer
Tim Robbins
Meg Ryan
Tom Skerritt
Annen informasjon
BudsjettUSD 15 millioner (estimat)
Prod.selskapParamount Pictures
Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films
Premiere16. mai 1986 (USA)
7. august 1986 (Norge)
Eksterne lenker

Top Gun – den beste av de beste (originaltittel: Top Gun) er et amerikansk romantisk actiondrama fra 1986 regissert av Tony Scott. Filmen handler om en ung og ustyrlig jagerflyger som blir tatt opp på en prestisjetunge flyskole kalt Top Gun. Skolen trener eliten av USAs jagerflygere. Hovedrollen spilles av Tom Cruise, mens sentrale biroller spilles av Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer og Tom Skerritt.

Top Gun ble svært populær da den kom og endte opp som den mest innbringende filmen i USA i 1986. Kritikerne gav den lunken mottakelse.

Den fikk både Oscar og Golden Globe i klassen beste originalsang: «Take My Breath Away», fremført av gruppa Berlin.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om den litt ustyrlige piloten Pete «Maverick» Mitchell, som blir sendt til den prestisjetunge flyskolen på Miramar sammen med sin makker Goose for å konkurrere mot de beste av de beste om Top Gun-trofeet. Den eple-kjekke Maverick liker å teste grensene tross de advarslene han får. Der innleder han et forhold til den vakre kvinneen Charlotte Blackwood som er sivilt ansatt ved skolen. Samtidig må han slåss mot sine indre demoner som har sin bakgrunn i historien om hans egen far og hvordan han etter sigende var skyld i andres død da han gjorde en feil som pilot på 1970-tallet. En alvorlig hendelse på flyskolen blir et vendepunkt for Maverick. Han mister motivasjonen for å fortsette og må kjempe en hard kamp med seg selv.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Publikum og popularitet[rediger | rediger kilde]

Top Gun ble kjempesuksess, både i USA og mange andre land. Den innbrakte over $176 millioner i USA ble filmen den mest innbringende kinofilmen i USA i 1986.[1] I tillegg innbrakte den $177 millioner utenfor USA. Noe som gav en totalsum på $353,8 millioner.[2]

Filmen gjorde det også svært bra på video og ble i 1987 tidenes kassasuksess på leievideo og salgsvideo i USA.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 59 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner og skrev at: «movies like Top Gun are hard to review because the good parts are so good and the bad parts are so relentless».[5]

VGs anmelder gav den teringkast fire og omtalte filmens flykampscener i særdeles rosende tonelag.[6]

CINERAMA gav den terningkast seks i 2009 og mente den spiller kontrollert over følelsesregisteret til seeren.[7]

Nyt de herlige luftkampscenene, føl at det sitrer når vakre mennesker har klinesex i blå belysning og gråt en skvett når filmens mest sympatiske karakter dør. Tony Scott gjorde et fabelaktig stykke håndverk med denne filmen, og i ettertid er den så erketypisk åttitalls-estetisk at den glir over i en slags utilsiktet retro-arthouse.

Thor Willy Bakke, 2009

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Den vant både en Oscar og en Golden Globe for beste musikk (for sangen "Take My Breath Away") og ble nominert til ytterligere tre Oscar-priser og en Golden Globe.

Den vant også en Brit Award (musikk), en Golden Screen, en People's Choice Award (favoritt film), to ASCAP Award (musikk og Top Box Office Films) og to Golden Reel Award (lydklipp).[8]

Musikk[rediger | rediger kilde]

Filmens soundtrack ble en av de bestselgende noen sinne og lå flere uker på topp på Billboard 200. Det var spesielt låta «Take My Breath Away», fremført av gruppa Berlin[9], som ble populær. Den innbragte filmen både en Oscar og en Golden Globe.[8]

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Under innspillingen av Top Gun.

Top Gun er det egentlige kallenavnet på den amerikanske flyskolen United States Navy Fighter Weapons School og det er også der mye av filmens handling foregår.

Filmen ble laget med assistanse fra United States Navy, noe som hadde de fordelene at de kunne benytte utstyr til forsvaret under innspillingen (blant annet filmscener på USS «Enterprise»). Men det hadde også den ulempen at forsvaret dikterte deler av manuset. Flere endringer måtte gjøres i manuset for å møte kravene til US Navy.[10] Enkelte har derfor gått så langt som å kalle den en propagandafilm for det amerikanske forsvaret og den kalde krigen i Reagan-æraen.[11]

Under innspillingen ble stuntpiloten Art Scholl drept da han styrtet i havet ved kysten av California 16. september 1985.[12] Han var i ferd med å filme en scene som krevde at flyet var i spinn, men lyktes ikke å gjenopprette kontrollen før det traff havoverflaten. Årsaken til ulykken er ukjent da verken flyvraket eller Scholls levninger ble funnet.[13] Top Gun var dedisert hans minne.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Top 1986 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 20. januar 2020. 
 2. ^ «Top Gun». Box Office Mojo. Besøkt 20. januar 2020. 
 3. ^ Aftenposten Weeekend (26.9.1987, s.38)
 4. ^ «Top Gun (1986)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 6. august 2019. 
 5. ^ Lovefilm.no: Top Gun (Action 1986) Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine.
 6. ^ Eriksen, Espen (8. august 1986). «Avansert luftkamp». VG. Besøkt 6. juli 2009. «Teknisk briljant er opptakene i luften, med interiører og eksteriører av Jetfly i kamp» 
 7. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - Blu-ray Disc: Top Gun [Special Collector's Edition] (1986) - anmeldelse». cinerama.no. 11. mai 2009. Arkivert fra originalen 23. november 2012. Besøkt 28. august 2019. 
 8. ^ a b «Top Gun - IMDb». Besøkt 14. september 2019. 
 9. ^ Silvia Pingitore (1. april 2022). «Remember Top Gun's song "Take My Breath Away" in 1986? Exclusive interview with John Crawford of Berlin». the-shortlisted.co.uk (engelsk). Besøkt 16. mai 2022. 
 10. ^ Special Edition DVD, Interview with the producers
 11. ^ «Top Gun on HD-DVD». Arkivert fra originalen 19. juni 2008. Besøkt 5. juli 2009. 
 12. ^ Jack Jones (18. september 1985). «Famed Stunt Pilot Art Scholl Dies as Plane Plunges Into Sea». Los Angeles Times (engelsk). Besøkt 10. januar 2020. 
 13. ^ Emma Foster (27. november 2015). «Pilot Art Scholl died during Top Gun stunt filming». Daily Mail (engelsk). Besøkt 10. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]