Tom Mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Mann
TomMann.jpg
Født15. april 1856[1][2]Rediger på Wikidata
LewishamRediger på Wikidata
Død13. mars 1941 (84 år)
Beskjeftigelse Politiker, fagforeningspersonRediger på Wikidata
Parti Labour PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, New ZealandRediger på Wikidata

Tom Mann (født 15. april 1856 i Bell Green ved Coventry, død 13. mars 1941) var en kjent britisk faglig aktivist, fra 1920 medlem av det britiske kommunistpartiet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tom Mann var sønn av en ansatt i et kullforetak. Han begynte på skole som seksåring, men sluttet der etter tre år for å arbeide i bergverket. Da kullgruven måtte stenge i 1870, flyttet familien til Birmingham.

Arbeiderbevegelsen[rediger | rediger kilde]

Mann var stor grad selvlært og han ble en vellykket organisator og en populær foredragsholder i den britiske arbeiderbevegelsen. Mann fant seg snart arbeid som lærling i verkstedsindustrien. Han ble politisk inspirert av taler holdt av blant annet Annie Besant og John Bright.

Mann fullførte sin læretid i 1877 og flyttet deretter til London, men han klarte ikke å finne arbeid som fagarbeider, og tok deretter en rekke ufaglærte strøjobber.

Etter å ha lest et kommunistisk manifest i 1886 fikk Mann flere kommunistiske synspunkter og ideer. Sammen med blant andre Ben Tillett, var Mann en av de ledende figurene i London Dock Strike som ble gjennomført i 1889. Mann var ansvarlig for å organisere hjelpearbeidet for de streikende og deres familier. Med støtte fra andre fagforeninger og ulike organisasjoner, ble streiken vellykket. Etter denne streiken ble Mann valgt til president av den nydannede Dock, Wharf, Riverside og General Union, med Ben Tillett som generalsekretær.

I 1894 var Mann en av grunnleggerne av Independent Labour Party og han ble dette partiets sekretær i 1894. Mann`s religiøse tro skal ha vært like sterk som hans politikk. Han var anglikansk, og organiserte støtte fra flere kristne organisasjoner som f. eks. Frelsesarmeen under en rekke streiker i Storbritannia. I 1893 fantes det flere rykter om at han hadde tenkt å bli prest.

I 1901, emigrerte Mann til Australia. meng han reiste tilbake til Storbritannia i 1910.

Mann ledet Liverpool General Transport Strike i 1911. I 1912 ble han dømt under oppfordring til å drive streiker. Mann var en kraftig motstander av Storbritannia sitt engasjement under første verdenskrig på grunn av sosialistisk og religiøst grunnlag.

Mann publiserte flere kommunistiske pamfletter og han ble arrestert for oppvigleri ved flere anledninger. I 1932 ble han fengslet for «oprørsk agitasjon» i forbindelse med hungermarsjen til London. Han ble løslatt året etter.[3]

Mann var en meget populær skikkelse i den britiske arbeiderbevegelsen, og han tiltrakk seg et stort publikum til alle sine offentlige møter og andre ytelser. Under den spanske borgerkrigen på slutten av 1930-tallet ønsket Mann å kjempe på den republikanske siden, men på denne tiden ble han ansett som alt for gammel. Mann var medlem av Communist Party of Great Britain.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Tom-Mann, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6k499b3, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Mann, Tom, Arbeidernes leksikon bind V, Arbeidermagasinets forlag (1935)