Tom Farmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tom Farmer
Født10. juli 1940 (77 år)
Leith
Beskjeftigelse Gründer
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avRoyal Society of Edinburgh
Utmerkelser Kommandør med stjerne av Sankt Gregor den stores orden, kommandør i den britiske imperieorden, kommandør av Royal Victorian Order

Thomas Farmer (født 10. juli 1940 i Leith, Edinburgh, Skottland) er en britisk entreprenør og forretningsmann.

Som en av syv søsken i en dedikert romersk-katolsk familie, var Farmer i ungdomsårene lærling i et ingeniørfirma, men i 1964 forlot han dette firmaet for å starte sitt eget, som han i 1969 solgte for £450 000. Farmer flyttet deretter til USA, men kjedet seg etter hvert over livet der, og bestemte seg for å finne nye utfordringer i hjemlandet igjen. I USA hadde han bl.a. lagt merke til det høye servicenivået, og i 1971 grunnla han bilverkstedkjeden Kwik-Fit med åpningen av det første verkstedet i Edinburgh. Kjeden vokste raskt, hovedsakelig pga. oppkjøp av andre verksteder, inkludert åpningen av det første Kwik-Fit-verkstedet i Nederland i 1975. Han ble kjent som en forretningsmann som ikke var fremmed for å skitne til hendene ved å gå ned i verkstedet og skifte hjul på kundenes biler. Farmer ble i 1989 utnevnt til årets skotske forretningsmann. Etter at han hadde bygd opp kjeden til å bli den dominerende i Storbritannia, solgte Farmer Kwik-Fit til Ford i 1999. Etter at Farmer solgte Kwik-Fit, bygde han opp en ny verkstedkjede, Farmer Autocare. Farmer Autocare gjør det samme som Kwik-Fit, men nesten bare i Edinburgh-området.

I 2006 donerte Farmer £100 000 til Scottish National Party for å hjelpe partiet i valgkampen før det skotske parlamentsvalget i 2007. Siden har han imidlertid uttalt at denne donasjonen ikke forteller noe om hans politiske ståsted.

Som praktiserende katolikk og filantrop har Farmer blitt gjort til ridder av Sankt Gregor den stores orden. I 1997 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet av Dronning Elizabeth. Han fikk derved rett til å føre tiltaleformen Sir foran sitt navn.

Han er en uttalt tilhenger av den internasjonale utviklings- og veldedighetsorganisasjonen Mary’s meals.

Farmer eier 90 prosent av Hibernian, en profesjonell fotballklubb med base i Edinburgh. Han reddet Hibernian fra konkurs i 1990, da klubben befant seg i en stor økonomisk krise og det eksisterte konkrete planer om sammenslåing med erkerivalene Heart of Midlothian. Farmer uttalte ved overtakelsen av Hibernian at han ikke nærte noen stor forkjærlighet for fotball (han går svært sjelden på fotballkamper), men han følte at det var viktig for lokalmiljøet at Hibs fortsatte å eksistere. Farmer uttalte også at han ikke kunne avslå henvendelsen fra klubben, siden de hadde gjort ham oppmerksom på at Farmers bestefar også hadde reddet Hibernian fra konkurs omtrent 100 år tidligere. I det store og hele har Farmer delegert ansvaret for klubbens drift til andre, særlig til styreformann Rod Petrie.

Farmer bor i dag i Barnton, Edinburgh, med sin kone gjennom femti år, Anne. De har en datter, en sønn og tre barnebarn, Emma, Adam og Matty. Farmer vokste opp i Kirk Street i Leith, mens kona vokste opp i Duke Street, bare et par hundre meter unna. Farmer eier i dag også øya Inchkeith, som ligger rett utenfor Leith, i fjorden Firth of Forth.

Etter at Queen Margaret University i Edinburgh (de viktigste fakultetene befinner seg i Leith, Farmers fødested) i 2007 fikk full universitetsstatus, ble Farmer utnevnt til grunnlegger og ambassadør, siden han hadde vært assosiert med institusjonen gjennom mange år.

Farmer ble utnevnt til kommandør av Den kongelige Victoriaordenen (CVO) i nyttårstildelingene 2009 for sitt arbeid som leder av styret for Hertugen av Edinburghs pristildeling. Han er også kommandør av Order of the British Empire.