Svanemerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svanemerket slik man finner det i en daglivarebutikk.

Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket, etablert av Nordisk ministerråd. I Norge ble Stiftelsen Miljømerking opprettet av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet for å forvalte merket. Hensikten med Svanemerket er todelt: Å stimulere produsentene til å lage miljøtilpassete varer og tjenester, og å gjøre det enkelt for forbrukerne å ta gode miljøvalg. 94 % av den norske befolkningen kjenner til Svanemerket (Respons Analyse 2014).

Svanemerket miljøstasjon med panteautomat og annet utenfor en Extra-butikk i Osøyro.

En vare eller tjeneste som er svanemerket, har gjennomgått en objektiv miljøvurdering. For å kunne få svanemerket må hele livsløpet til produktet eller tjenesten være så miljøtilpasset som mulig, hele veien fra råvare – til produksjon – via bruk – til avfallshåndtering. Svanemerket stiller strenge krav til energieffektivitet, til materialer og kjemikalier som brukes, og til god holdbarhet. Kriteriene for å få lisens til å bruke Svanemerket er offentlig tilgjengelige, og alle krav må dokumenteres og blir kontrollert av Miljømerking. Selve Svanemerket er en logo som viser at varen eller tjenesten er blant de mest miljøtilpassete markedet kan by på.

I ISO-terminologi er Svanemerket "miljømerking, type 1, ISO 14024". Dette betyr at Svanemerket er frivillig, stiller bredspektrede miljøkrav (multikriterier), er basert på livssyklusvurderinger, skjerper kravene jevnlig, utvikler kravene i åpenhet, opererer med kjente kostnader og bedriver tredjeparts uavhengig sertifisering.

Svanemerket finner man på mer enn 5 000 produkter og tjenester i Norge, og over 8 000 på det nordiske markedet. Varer så forskjellige som rengjøringsmidler, vedovner, varmepumper, tekstiler, møbler, maling, hudpleie, småbarnsprodukter, leker og papir kan søke om å få bruke svanemerket. Svanen har også utviklet krav til trykkerier, rengjøringstjenester, vaskerier, renserier og restauranter.

Også hele dagligvarebutikker og hoteller kan få svanemerket. Hovedkravene er da at de må ha et bredt utvalg av miljømerkede og økologiske produkter, at de bruker lite energi, og driften deres belaster miljøet i minst mulig grad.

Svanemerkets barnefigur Svanhild er Blekkulfs nyeste venn i barne-tv-serien som gikk på NRK Super høsten 2012. I serien hjelper Svanhild Blekkulf og vennene med å løse miljøproblemer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]