Tjuvholmen skulpturpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tjuvholmen skulpturpark
Tjuvholmen scupture park.JPG
Grunnlagt2012

Tjuvholmen skulpturpark
59°54′23″N 10°43′19″Ø

Skulpturparken, ytre del

Tjuvholmen skulpturpark er et kunstanlegg på Tjuvholmen [1], like ved Aker Brygge, sentralt i Oslos havnebasseng. Skulpturparken åpnet 10. august 2012, og består av syv kunstverk utført av kjente internasjonale samtidskunstnere som Louise Bourgeois, Peter Fischli & David Weiss, Antony Gormley, Anish Kapoor, Ellsworth Kelly, Ugo Rondinone og Franz West. I 2013 blir parken utvidet med flere skulpturer.

Skulpturene står ut mot Oslofjorden, med utsikt til Akershus slott og festning, og omgir Astrup Fearnley Museet, som også ble oppført på Tjuvholmen. Kunstmuseet er tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano[2], som også har tegnet skulpturparken. I tilknytning til skulpturparken finnes en badestrand som er åpen for publikum.

Bakgrunn for parken[rediger | rediger kilde]

Skulpturparken er utviklet av Selvaag Gruppen og Aspelin Ramm Gruppen som sammen eier Tjuvholmen KS, selskapet som har ansvaret for utbyggingen av Tjuvholmen. Det var i 2002 at Selvaag Gruppen og Aspelin Ramm Gruppen, i samarbeid med arkitekt Niels Torp, vant en offentlig konkurranse om utvikling av nye Tjuvholmen. Da Tjuvholmen ble kjøpt av Oslo Havn KF, ble deler av salgssummen øremerket til en gave til byen bestående av skulpturparken, Astrup Fearnley Museet, badestrand og utkikkstårnet Tjuvtitten [3][4].

I utviklingen av skulpturparken på Tjuvholmen har man blant annet konsultert det kjente danske kunstsenteret Louisiana Museum of Modern Art, Louisiana kunstmuseum.

Nesten alle skulpturene i skulpturparken er utlånt fra Selvaagsamlingen, bortsett fra ”Things for a House on an Island” og ”Untitled (Totem)”, som er eiet av Tjuvholmen KS. Selvaag-familien har i flere tiår hatt et sterkt engasjement for kunst og skulpturer[5]. Selskapets grunnlegger, Olav Selvaag, hadde en visjon om å bringe figurativ skulpturkunst ut av museene og inn i bomiljøene[6]. Selvaag har siden 1958 en tradisjon med å utsmykke sine boligområder med skulpturer. I løpet av disse årene har Selvaag utplassert over 500 skulpturer i ulike bomiljøer. I 2004 tok Selvaag Gruppen initiativet til å etablere Peer Gynt-parken på Løren i Oslo.[7]

Skulpturene[rediger | rediger kilde]

Skulpturparken består av følgende kunstverk:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]