Ugo Rondinone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ugo Rondinone
Født30. november 1964 (53 år)
Brunnen
Beskjeftigelse Kunstner, maler
Nasjonalitet Sveits

Ugo Rondinone (født i 1964 i Brunnen i Sveits) er en kunstner som bor og arbeider i New York. Arbeidene hans er varierte og med verker i forskjellige teknikker. Han utforsker ofte temaer som fantasi og begjær.

Rondinone studerte kunst ved Hochschule für Angewandte Kunst, i Wien, fra 1986-1990.

Kunstneriske kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Ugo Rondinone speiler den nyere kunstens historie, Han ser den fra sitt utgangspunkt, og plukker deler fra mange perioder som han gjør til sitt eget. Hans verker består av mange verksgrupper og utstillinger som til sammen utgjør en nesten total katalog over modernismens historie. Verkene hans vises ofte i serier. Det som er spesielt for Rondinone er den poetiske touchen. Han bruker ofte tekster og løsrevne setninger, men gjør også gjenstander som vanligvis ikke regnes som vakre, som feks kjetting, til noe romantisk og vakkert.

Mange av hans verker får nesten tilskueren til å gå inn i en meditativ tilstand, ved at man for eksempel stirrer på ringer i skarpe farger i et maleri som ser ut som en skyteskive, eller helt sorte eller hvite landskaper. Han er også kjent for store skilt som er laget som en regnbue, hvor det står skrevet ord som ”Hell, Yes!” eller ” Our Magic Hour”.

Utstillinger og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Rondinone har hatt separatutstillinger på blant annet Kunsthalle (Wien), Museo de Art Contemporaneo (Spania), Louisiana Museum of Modern Art (Danmark) og SculptureCenter ((New York). Hans verker finnes blant annet i New Museum of Contemporary Art i New York. I 2007 representerte han Sveits på Veneziabiennalen.

Ugo Rondinone i Norge[rediger | rediger kilde]

Skulpturen ”Moonrise” er utplassert i Tjuvholmen skulpturpark. Den er laget i støpt aluminium og står på en pidestall av tre. Den er 210 x 130 x 160 cm og veier 155 kg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]