David Weiss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Weiss
Født21. juni 1946
Zürich
Død27. april 2012 (65 år)
Zürich
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Sveits

David Weiss (født 21. juni 1946, død 27. april 2012) er en kunstner fra Sveits.

Weiss var utdannet i Sveits ved Kunstgewerbeschule i Zürich (1963–44) og Kunstgewerbeschule i Basel (1964–65).

Weiss har samarbeidet med kunstneren Peter Fischli i perioden 1979-2012. Fischli og Weiss har arbeidet med en mengde ulike medier, blant annet film, foto, skulpturer og installasjoner.

Deres første samarbeid var fotoserien «Wurstserie» («pølseserie»),[1] som bestod av fotografier av ulike typer pølser, kjøtt og andre hverdagslige objekter. Deres mest kjente verk er filmen Der Lauf der Dinge («The Way Things Go»).[2]

Kunstneriske kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Fischli og Weiss' kunst beskrives ofte som humoristisk og ironisk. Som skulptører er de mest kjent for sine kopier av hverdagslige objekter, verktøy og gjenstander laget av materialet polyuretan. De ønsker å vise hvilken betydning kopier har i vårt masseproduserende konsumentsamfunn, og forsøker å motarbeide kunstens tradisjonelle dyrking av tanken om at kunstobjekter er geniale og enestående.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Fischli og Weiss hadde sin første felles utstilling i Galerie Balkon (Genève, Sveits) i 1981. Senere har de hatt utstillinger i blant annet i Sonnabend Gallery (New York, USA 1986), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Spania 2000), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam, Nederland 2003), Museo Tamayo Arte Contemporáneo (Mexico by, Mexico 2005), Tate Modern (London, England 2006).

Peter Fischli & David Weiss i Norge[rediger | rediger kilde]

Installasjonen «Things for a House on an Island» (2005) er utplassert i Tjuvholmen skulpturpark.[3] Den består av 105 malte objekter i varierende størrelse, som er laget av materialet polyuretan. Installasjonen er et hus som tilskueren kan kikke inn i. Verket ble laget etter at kunstnerduoen hadde vært på besøk på Tjuvholmen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Peter Fischli David Weiss». Guggenheim Collection. Arkivert fra originalen 10. september 2012. 
  2. ^ «Peter Fischli David Weiss». Matthew Marks Gallery. 
  3. ^ «Skulpturelle kvaliteter». Tjuvholmen.no (hjemmside). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]