Tír na nÓg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tír na nÓg (gammelirsk Tír inna n-Óc; betyr tilnærmet «Ungdommens land»)[1] er den mest kjente av de mytiske verdener (engelsk Otherworlds) i irsk mytologi.

Mytisk lykkeland[rediger | rediger kilde]

Denne verden er kanskje best kjent fra fortellingen om Oisín, en av de få dødelige som levde der, og som etter sigende ble ført dit av Niamh med det gylne håret, datter av Manannan. Det var her hvor Tuatha de Danaan bosatte seg etter at de forlot Irlands overflate, og stedet ble besøkt av flere av Irlands største helter. Tír na nÓg tilsvarer andre mytiske irske verdener som Mag Mell («Gledens slette») og Ablach («Avalon»). Tír na nÓg tilsvarte lykkeland i andre mytologier, som eksempelvis Elysion i gresk mytologi og Valhall i norrøn mytologi.

Tír na nÓg ble betraktet som et sted hinsides yttergrensene på alle kart, lokalisert som en øy land unna i vest et sted. Man kunne bare reise dit enten ved en besværlig sjøreise eller ved en innbydelse fra en av dem som bodde der. Øya ble besøkt av ulike irske helter og munker i henhold til ulike litterære sjangrer, eventyrfortellinger (echtrae) og sjøreisefortellinger, som var populære i middelalderen. Denne mytiske verden var et sted hvor sykdom og død ikke fantes. Det var et sted hvor man ikke ble eldre eller tapte sin skjønnhet. I dette lykkelandet var det musikk, kraft, liv og alle lystbetonte gleder samlet på et sted. Her var det evig ungdom og lykken tok aldri slutt. Ingen trengte å spise eller drikke for å leve.

Oisín og Niamh[rediger | rediger kilde]

Tír na nÓg spiller en betydelig rolle i fortellingen om Oisín og Niamh. For å komme til Tír na nÓg trenger eventyreren en veileder eller en fører. I Oisíns tilfelle spiller Niamh denne rollen. De reiser sammen på en magisk hest som kan galoppere på havets overflate til de kommer til Det velsignede riket og helten tilbringer en del tid der. Til sist lengter han hjem og han blir forskrekket av å høre at det har gått tre hundre år i den tiden han var på Tír na nÓg med Niamh. For ham syntes det som om det var bare gått ett år. Han reiser hjem på Niamhs magiske hest, men hun advarer ham om ikke å trå på eller berøre bakken for vekten av de tre hundre årene vil øyeblikkelig falle på ham. Mens Oisín hjelper to menn med å flytte en stein faller han ulykksalig av hesten og blir tre hundre år eldre på et øyeblikk.

Historien om Oisín har elementer som også finnes i andre fortellinger, også så langt borte som i Japan med fortellingen om Urashima Tarō.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MacKillop, James (1998): A Dictionary of Celtic Mythology, Oxford University Press.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • MacKillop, James (1998): Dictionary of Celtic Mythology, Oxford. ISBN 0198609671
  • Yeats, W. B.: Fairy and Folk Tales of the Irish Peasantry, in A Treasury of Irish Myth, Legend, and Folklore, ISBN 9780517489048