Tighina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tighina
Bender Fortress. Northern side 02.JPG

Flagg

Våpen

LandMoldova Moldova (de jure)
Transnistria Transnistria (de facto)
Grunnlagt1408
TidssoneUTC+2:00, UTC+03:00
PostnummerMD-3200
Areal97,29 km²
Befolkning91 882[1] (2014)
Bef.tetthet944,41 innb./km²
Høyde over havet15 meter
NettsideNettside

Tighina
46°50′00″N 29°29′00″Ø

Fra den tyrkiske festningen ved byen

Tighina (russisk: Bendery (Бендеры), tyrkisk Bender) er en by i Moldova. Tighina er det gamle rumenske navnet, i moldovske tekster brukes både Bender og Tighina.

Den første bosetningen på stedet, hvor elvene Dnestr og Bâc renner sammen, oppsto i det 2. århundre. Den har siden vokst gradvis, og gjennom tidene blitt styrt av Kiev, Moldavia, Genova, Det osmanske riket, Russland og Romania.

Stefan cel Mare grunnla en festning på stedet på begynnelsen av det 16. århundre. I 1538 tok Suleiman I festningen, og gav den det tyrkiske navnet Bender.

Karl XII av Sverige søkte tilflukt rett utenfor byen etter nederlaget ved Poltava, sammen med kosakkenes leder Ivan Stepanovich Mazepa. Ettersom man under enevoldstiden i Sverige definerte hovedstaden som det stedet hvor kongen hadde sitt hoff og arkiv, lå Sveriges hovedstad i flere år på sletten utenfor Bender. Tyrkerne nektet ham å reise videre, for å utnytte ham i det politiske spillet i Sentral-Europa. I 1713 ble det utkjempet en mindre trefning mellom karolingerne og tyrkerne, kjent som sammenstøtet i Bender.

Under Den russisk-tyrkiske krig (1806-1812) falt byen til russerne, og forble på russiske hender inntil Sovjetunionens kollaps. Mesteparten av kampene i Transnistriakrigen stod i og ved Tighina. Byen kontrolleres av myndighetene i Transnistria, selv om den ligger på vestsida av Dnestr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]