Hopp til innhold

Tidsskrift for Norsk psykologforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidsskrift for Norsk psykologforening  
Forkortet tittel (ISO) TNPF
Fagfelt Psykologi (260)
Fagfellevurdering Fagfellevurdert
Språk
Om tidsskriftet
Utgiver Norsk Psykologforening (Norge)
Publikasjonshistorie 1973 - til nå
Utgivelseshyppighet 12 utg. / år
Bibliografiske data
Norsk vitenskapsnivå 1/2 stjerner1/2 stjerner
Dansk vitenskapsnivå 1/3 stjerner1/3 stjerner1/3 stjerner
ISSN 0332-6470 (papir)
2703-9528 (nett)
ITAR-kode 6018
Lenker
Mai 1964 utgav Norsk psykologforening eget medlemsblad for første gang.

Tidsskrift for Norsk psykologforening utgis månedlig av Norsk psykologforening, som etablerte et eget tidsskrift i 1964 under navnet Psykologen. Medlemsbladet ble etablert 30 år etter at foreningen ble stiftet og den norske psykologrollen fortsatt befant seg i en tidlig utviklingsfase. Medlemsbladet skulle dekke et voksende behov for et kontaktorgan for norske psykologer. De første årene hadde generalsekretær Odd Dyborg rollen som redaktør, den første og siste som har hatt denne dobbeltrollen.

I sin første leder skriver Odd Dyborg:

«Stoffet i Psykologen må den første tiden av økonomiske grunner begrenses til rent orienterende stoff overfor medlemmene. Vi håper imidlertid etter hvert å kunne utvide stoffet til å omhandle eksempelvis orienteringer om institusjoner, arbeidsområder, studiereiser, nye psykologiske hjelpemidler, aktuelle utredninger og lover, bokanmeldelser, forholdene i andre land, debatter om aktuelle problemer, utviklingstendenser innenfor psykologien osv. Derimot hadde vi ikke tenkt at PSYKOLOGEN skulle være det naturlige forum for rent vitenskapelige artikler og diskusjoner.»

Fra og med juli 1973 ble navnet endret til Tidsskrift for Norsk psykologforening under daværende redaktør Ellen Hartmann:

«Som nevnt i juninummeret arbeider vi med en utvidelse av PSYKOLOGEN. Et ledd i dette arbeid er å gi bladet nytt navn: Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Vi håper medlemmene vil like det nye navnet, såvel som det nye innholdet, og at det vil inspirere mange til å sende bidrag. I dag skriver en del psykologer artikler som naturlig hører hjemme i et tidsskrift for psykologer, i andre foreningers blader. Antakelig har de ikke sett på Psykologen som et forum for stoff av mer faglig karakter. Forhåpentligvis vil dette nå kunne rette seg.»

Tidsskriftet eies av Norsk Psykologforening, men har en selvstendig stilling i forhold til moderorganisasjonen, redigeres etter Redaktørplakaten, følger anbefalingene fra International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) og er innmeldt i Fagpressen. Psykologtidsskriftet er et godkjent nivå 1-tidsskrift. Utgivelser fra 2004 finnes digitalt tilgjengelig på Psykologtidsskriftet.no. Eldre (før 2004) og nye utgaver er søkbare i Nasjonalbibliotekets arkiver.

Tidsskrift for Norsk psykologforening forvalter den største norskspråklige fagbasen innen psykologi. Papirutgaven har et opplag på over 10 000 hver måned. Noen av utgavene er temanumre som gjør opp status ved å samle bidrag fra sentrale norske forskere og andre aktører innen bestemte fagområder.

Tidsskriftet fikk i 2020 Norsk Tidsskriftforenings pris Årets tidsskrift.[1]

Professor Bjørn Christiansens minnepris

[rediger | rediger kilde]

Professor Bjørn Christiansens minnepris utdeles hvert år som en anerkjennelse for et betydningsfullt faglig bidrag publisert i Tidsskrift for Norsk Psykologforenings sist forutgående årgang. Bare arbeider som er publisert i Tidsskriftets ordinære utgaver kan komme i betraktning.

Minneprisen kan tildeles for arbeider av teoretisk, metodisk eller faglig substansiell art. Det kan like gjerne dreie seg om arbeid innenfor et allerede etablert fagområde som om et arbeid innenfor et område under oppbygging. Arbeider som antas å kunne bidra til positiv synliggjøring og/eller videreutvikling av psykologprofesjonen skal i særlig grad komme i betraktning. Det må stilles strenge krav til arbeidets komposisjon, språklige utforming og faglig stringens.

Minneprisen utdeles hvert år. Priskomiteen består av Tidsskriftet for Norsk psykologforenings sjefredaktør og det til enhver sittende redaksjonsråd.

Redaktører

[rediger | rediger kilde]
  • Odd Dyborg 1964 – 1968
  • Turid Grinde 1968 (to utgaver)
  • Terje Hansen 1968 – 1969
  • Dagny Godal Beinset 1969 – 1970
  • Berit Waal Skarslien 1970 – 1971
  • Bjørn Roksand 1971 – 1972
  • Hans Østby 1972 – 1973

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Årets tidsskrift 2020 kåret». Norsk Tidsskriftforening (norsk). Arkivert fra originalen 20. mars 2020. Besøkt 9. juni 2022. 
  • Dyborg, O. (1964). Leder. Psykologen nr. 1(1)
  • Styret, Norsk psykologforening (1973). Nytt fra Styret. Tidsskrift for Norsk psykologforening nr. 7(10)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]