Hopp til innhold

Tidshjulet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time) er en fantasy-serie skrevet av amerikanske James Oliver Rigney Jr. under pseudonymet Robert Jordan. Serien består av fjorten bøker, samt en forhistorie til serien, Ung vår. De første elleve bøkene i serien, samt forhistorien, ble oversatt til norsk og utgitt av Tiden Norsk Forlag. De norske bøkene er oversatt av Olaf Havnes (1), Jens Erik Røsåsen (2–4), Morten Hansen (6, 8–11) og Berit H. Løken (5, 7). De tre siste bøkene er ikke utgitt på norsk.

Handlingen i Tidshjulet finner sted i en fantasiverden. Jordan bygger verden ved å introdusere Emondsmark, en avsidesliggende landsby. Der bor gjetergutten Rand al’Thor, som etterhvert må flykte fra hjemstedet sitt sammen med en Aes Sedai: Moiraine Damodred og hennes vokter, Lan Mandragoran. Sammen med dem reiser også Mattrim Cauthon, Perrin Aybara, Egwene al’Vere og Nynaeve al’Meara gjennom en magisk og farlig verden, hvor de støter på tallrike karakterer, byer og kulturer. Bøkene handler i stor grad om kampen mellom mørket og lyset. Hovedkarakterene får etter hvert hver sin rolle i kampen mot de mørke kreftene, og blir viktige brikker i denne kampen.

Jordan døde 16. september 2007, før den siste boken var ferdig. Om den tolvte og påtenkte siste boken skal Jordan ha sagt: «Det vil bli en bok til. Hvis den er 1500+ sider, kommer den med egen bagasjevogn, og Tor (det amerikanske forlaget) må finne opp en ny innbindingsmåte. Det vil bli kun én bok til». Etter Jordans død ble Brandon Sanderson valgt ut til å ta over forfatterskapet. I samråd med Harriet McDougal, Jordans enke, og forlaget valgte han å skrive bok 12 i tre deler, slik at serien ble på totalt 14 bøker.[1]

Utvidet handling[rediger | rediger kilde]

Ved tidenes morgen smidde en guddom kjent som Skaperen hele universet og Tidshjulet, som spinner tidenes mønster ved å bruke livet til menn og kvinner som tråder. Tidshjulet har syv eiker, som hver representerer en alder. Hjulet roteres av den ene kraften, som strømmer fra den sanne kilden. Den ene halvdelen er delt inn i mannlige og kvinnelige halvdeler, saidin og saidar, som arbeider for å drive Tidshjulet videre. Mennesker som kan bruke dens kraft, blir kjent som kanaliserere. Hovedorganisasjonen av slike kanalister i bøkene kalles «Aes Sedai» eller «Alles tjenere» på det gamle tungemålet. Skaperen fengslet dens antitese «Shai'tan» også kalt den mørke i skapelsens øyeblikk - og forseglet denne bort fra Hjulet. Imidlertid, i en tid kalt Age of Legends, brøt et Aes Sedai-eksperiment utilsiktet vekk den mørkes fengsel, og lot hans innflytelse sive tilbake til verden.

Shai'tan samlet de mektige, de korrupte og de ambisiøse menneskene til sin egen sak. Disse tjenerne begynte deretter et forsøk på å frigjøre den mørke fullstendig fra fengsel, slik at den kan gjenskape tid og virkelighet i sitt eget bilde. Som svar på denne trusselen snurret hjulet ut dragen, en «kanalator» med enorm kraft, for å være en mester for Lyset. I «Age of Legends» var dragen en mann ved navn Lews Therin Telamon, som til slutt reiste seg for å kommandere «Aes Sedai» og deres allierte i kampen mot Dark Ones-styrker.

Etter en utmattende 10 år lang krig, ledet Lews Therin styrkene sine til seier i et vågalt angrep på vulkanen Shayol Ghul (stedet for den jordiske koblingen til Mørkes fengsel) og var i stand til å forsegle Mørkes fengsel. Imidlertid var den mørke i stand til å plage Saidin, og drev mannlige kanalister fra den ene makten til fullstendig vanvidd. Lews Therin drepte sine egne venner og familie og begikk deretter selvmord, ved å overbelaste seg selv med den ene makten. De andre mannlige «kanalerne» ødela deretter resten av verden med den ene makten, og utløste jordskjelv og flodbølger som skulle omforme verden. Til slutt ble den siste mannlige «kanalisereren» drept, eller avskåret, fra den ene makten, og etterlot menneskeslekten nesten ødelagt.

Det var bare kvinner som deretter var i stand til å utøve den ene makten trygt. Aes Sedai rekonstituerte, og forsøkte å lede menneskeheten, ut av denne mørke tiden. Menneskeheten lever nå under skyggen av en profeti om at den mørke kommer til å slippe fri fra fengselet sitt, og at dragen kommer til å bli gjenfødt for å kjempe mot denne «kraften» igjen. I løpet av de neste tre og et halvt tusen årene vender menneskeheten tilbake til et teknologi-nivå som tidligere. Med et høyere nivå av generell utdannelse og forståelse av hygiene og anatomi.

Men likevel har de en nesten fullstendig mangel på formell vitenskap, industriell produksjon, eller akademiske institusjoner. Dette kan spores tilbake til verdens post-apokalyptiske natur, hvor mye kunnskap har overlevd, men strukturene og institusjonene som gjorde den kunnskapen mulig har ikke gjort det. Flere store kriger har herjet kontinentet etter nederlaget til den ene kraften, deriblant «Trolloc Wars» når de overlevende tjenerne til «den ene kraften» som forsøkte å ødelegge sivilisasjonen en gang til. Men de ble beseiret av en allianse av nasjoner ledet av Aes Sedai. I tillegg var det hundre års krigen en ødeleggende borgerkrig som etterfulgte fallet til et imperium, som styrte over hele kontinentet, kontrollert av den høye kongen: Artur Hawkwing.

Men alle disse konfliktene har forhindret menneskeheten fra å gjenvinne kraften, eller høyteknologien, som de hadde under Age of Legends. Dette har også gjort hele menneskeheten splittet. Prestisjen til Aes Sedai har også falt, sammen med deres krympende antall, samt fremveksten av organisasjoner som Lysets barn en militær orden som mener at alle som driver med «den ene makten» er skyggens tjenere. Nasjonene i den moderne tid er i stand til å forene seg mot kriger-klanene fra Aiel, som krysser inn i de vestlige kongedømmene for å få hevn etter at de har lidd en grov fornærmelse.

Romanen «New Spring» finner sted under Aiel-krigen, og forteller om slutten på konflikten. Det blir oppdaget at profetiene om dragen har blitt oppfylt, og at dragen har blitt gjenfødt. Aes Sedai-agenter blir sendt ut for å prøve å finne det nyfødte barnet, før skyggens tjenere rekker å gjøre det samme. Selve serien starter nesten 20 år senere i Two Rivers-distriktet i kongeriket Andor, en nesten glemt bakevje. En ung sauegjeter ved navn Rand al'Thor (en av seriens hovedpersoner) og hans far Tam al'Thor reiser til den nærliggende byen Emond's Field - for å levere cider.

Rand er romantisk innvolvert med ordførerens datter, Egwene al'Vere, men blir oppdaget av en «Aes Sedai» kalt Moiraine Damodred. Rand og vennene hans, Matrim Cauthon og Perrin Aybara oppdager fra Moiraine at tjenere til «The Dark One» leter etter en bestemt ung mann som bor i det samme området. Dessverre er ikke Moiraine i stand til å avgjøre hvilken av tre menn dette egentlig er: Rand selv, Matrim eller Perrin. Han tar derfor alle tre ut av Two Rivers-distriktet, sammen med hans romantiske interesse Egwene (som Moiraine har slått fast at kan kanalisere den ene makten) og den første romanen skildrer deres flukt fra forskjellige agenter fra den ene makten, samt deres forsøk på å rømme til Aes Sedai-byen Tar Valon.

Rand, så vel som de andre karakterene, blir ofte delt inn i forskjellige grupper, og forsøker å gjennomføre en rekke ulike oppdrag, eller agendaer som tar sikte på å fremme Dragon Reborn, Veldig ofte får den opprinnelige gruppen av karakterer fra «Two Rivers» forskjellige nye allierte, får etter hvert mer erfaring, og blir figurer med en viss innflytelse og autoritet i samfunnet. Mens de kjemper for å forene de vestlige kongedømmene og stå sammen mot Mørkets styrker, kompliseres oppgavene deres av herskere over nasjoner som nekter å gi opp sin autoritet og av fraksjoner som Lysets Barn - som ikke tror på profetiene.

De får også problemer på grunn av Seanchan, innbyggerne i et for lengst tapt koloni av Artur Hawkwings imperium over det vestlige havet som har returnert, og den tro at det er deres skjebne å erobre resten av verden. Aes Sedai blir også delt mellom de som mener at «Dragon Reborn» bør kontrolleres strengt, og de som tror han må lede dem inn i kamp slik dragen gjorde i den tidligere krigen.

Etter hvert som historien utvides, introduseres stadig nye karakterer som representerer forskjellige fraksjoner. Ved den ellevte romanen har det blitt klart at det siste slaget, forårsaket når «den mørke» er i stand til å utøve sin innflytelse direkte på verden igjen, er nært forestående. Den aller siste konflikten skal beskrives i den fjortende og siste romanen i serien, «A Memory of Light»

Magisystemet[rediger | rediger kilde]

Verdenen i Tidshjulet-serien er fylt med magi. Verdenssynet er basert på en teori om at tidshjulet går rundt og rundt, noe som innebærer at tider som har vært vil komme tilbake. Det betyr også at kamper som er utkjempet også vil komme tilbake. Det er i denne tiden av tidshjulets dreininger handlingen pågår. Lews Therin Telamon var den forrige til å utkjempe en kamp mot mørket. Dette endte med at han forseglet de mørke kreftene, inntil han skulle bli gjenfødt.

De magiske kreftene er Saidin og Saidar. Aes Sedaier kan bruke denne kraften, og veve ulike mønster av kraften som utløser forskjellige magiske hendelser. Aes Sedaiene er alle kvinner, og bruker den kvinnelige delen av kraften, Saidar. I den forrige kampen mot mørket ble det lagt en forbannelse på den mannlige delen av kilden, Saidin, som fører til at alle menn som bruker den vil bli drevet til galskap.

TV-serie[rediger | rediger kilde]

Ulike selskaper har eid tv- og filmrettighetene til Tidshjulet, men det har ikke vært noen utvikling av betydning før Sony Pictures Television 20. april 2017 kunngjorde at selskapet skulle produsere serien.[2] Rafe Judkins er utpekt til serieskaper. I februar 2018 ble det klart at serien skulle bli å finne på Amazons strømmetjeneste Prime[3], og produksjonen av serien startet høsten 2019. Rosamund Pike ble tildelt rollen som Moiraine Damodred.[4]

Bøker i serien[rediger | rediger kilde]

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Karakterer i serien[rediger | rediger kilde]

Andre personer i Tidshjulet-serien

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pressemelding fra Dragonmount Arkivert 12. februar 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ Otterson, Joe (20. april 2017). «‘Wheel of Time’ TV Series Lands at Sony». Variety (engelsk). Besøkt 16. juli 2020. 
  3. ^ «Dark Tower & Wheel of Time TV Series in Development at Amazon». ScreenRant (engelsk). 23. februar 2018. Besøkt 16. juli 2020. 
  4. ^ Petski, Denise; Petski, Denise (19. juni 2019). «Rosamund Pike To Star In ‘The Wheel Of Time’ TV Adaptation At Amazon». Deadline (engelsk). Besøkt 16. juli 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Romanserien Tidshjulet av Robert Jordan

Forhistorie: Ung vår
Bok 1: Verdens øye
Bok 2: Den store jakten
Bok 3: Den gjenfødte Dragen
Bok 4: Skyggen stiger
Bok 5: Himmelens flammer

Bok 6: Kaosets herre
Bok 7: Sverdkronen
Bok 8: Dolkenes vei
Bok 9: Vinterhjerte
Bok 10: Skumringens korsvei
Bok 11: Drømmekniven

Hovedpersoner | Andre personer | Steder | Hendelser | Begreper