Hopp til innhold

Andre personer i Tidshjulet-serien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Andre personer i Tidshjulet-serien presenterer flere fiktive personer i Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time), som er en fantasy-serie skrevet av amerikanske Robert Jordan.

Karakterer med egne sider

[rediger | rediger kilde]


Nynaeve al'Meara

[rediger | rediger kilde]

Nynaeve al'Meara er oppvokst i Emondsmark sammen med Rand, Matt, Perrin og Egwene. Hun kan lede Den Ene Kraften, men er ikke klar over det selv. Hun er rundt fem år eldre enn Rand, Matt, Perrin og Egwene, men har alltid behandlet dem som om aldersforskjellen var ti år, for ikke å si femten. Nynaeve fungerte, til tross for sin unge alder, som den Kloke, en slags lege i Emondsmark. Hun gjør folk friske ved å bruke den Ene Kraften, men selv tror hun at det er urtene hun bruker, som hjelper dem. Hun kan også føle hvordan været blir. Hun er i besittelse av stahet og viljestyrke så det halve hadde vært nok, og hvis noen av landsbyboerne prøver å yppe kiv med henne, drar hun fram kjeppen sin og banker vett i skallen på dem, uansett hvilken stilling eller alder vedkommende måtte ha. Hun blir meget respektert, og hun blir leder for Kvinnenes Krets i Emondsmark.

Da Egwene, Rand, Matt, og Perrin forsvinner, tror hun at Moiraine Sedai har dreid hodet rundt på dem og lurt dem med seg, for ikke å si kidnappet dem. Hun reiser etter for å få tilbake de fire ungdommene. Moiraine avslører at Nynaeve kan lede kraften og sender henne til det Hvite Tårnet, hvor hun fort stiger i gradene. Sammen med Elayne og Egwene blir hun sendt ut for å finne den Svarte Ajah. De tre har anlegg til å bli de tre sterkeste Aes Sedaiene på tusen år. Nynaeve er sterkest av de tre, det er bare ett problem. Siden hun er en såkalt «villstyring», en som har lært seg å bruke Kraften på egen hånd, har hun utviklet en sperre. Hun klarer dermed ikke å lede Kraften før hun er veldig sint.

På sin jakt etter Mørkefrendene møter Nynaeve Den Fortapte Moghedien. En Aes Sedai som for mange år siden ga seg over til Skyggen. En av de tretten sterkeste Aes Sedaier i historien. Nynaeve vinner ved hjelp av rå kraft, men Moghedien lover at hun skal få has på Nynaeve. Nynaeve blir opphøyd til Aes Sedai til tross for sperren sin. Idet Egwene al'Vere blir Amyrlin, sender hun Nynaeve ut sammen med Elayne. De skal finne ter'angrealen Vindskålen, som gjør det mulig å styre været etter eget ønske. På denne farefulle ferden brytes Nynaeves sperre. Hun gifter seg med al'Lan Mandragoran, kalt Lan. Lan er Moiraines Vokter, men han ender opp med å være Nynaeves Vokter.

Elayne Trakand

[rediger | rediger kilde]

Elayne av Huset Trakand er dronning Morgases datter og Datterarvingen til Andors trone. Skikken i kongeriket Andor er at Datterarvingen skal sendes til Det Hvite Tårnet for opplæring. Det viser seg at Elayne har anlegg til å bli en av de mektigste Aes Sedaiene på tusen år. I det hvite tårnet bli hun kjent med Egwene al'Vere og Nynaeve al'Meara. De tre blir gode venner. Den daværende Amyrlins Trone, Siuan Sanche, sender de tre talentfulle jentene ut for å finne Mørkefrendene Den Svarte Ajah.

De forfølger Mørkefrendene til byen Rift, hvor de møter Den Gjenfødte Dragen: Rand al'Thor. Alle tre har møtt Rand før. Nynaeve og Egwene vokste opp sammen med ham, og Elayne møtte ham da han ved et feiltak falt ned fra muren han klatret på, og landet i Dronningens Kongelige Hage. På det tidspunktet var ikke Rand annet enn en forvillet gjetergutt, men da Elayne får se ham nå, blir hun umåtelig forelsket. Hun skjønner at hun elsker Den Gjenfødte Dragen, mannen som er dømt til å redde verden eller dø i forsøket. Hun drar fra Rift for å få tak i Den Svarte Ajah. Ferden går til havnebyen Tanchico, der hun og Nynaeve redder matriarken Amathera, og dreper noen av De Svarte Aes Sedaiene. Deretter det drar hun og Nynaeve til Aes Sedaiene i Salidar (opprørernes tilholdtssted). Der blir de opphøyd til Aes Sedaier.

Elaynes merke er en gyllen lilje.

Gawyn Trakand

[rediger | rediger kilde]

Gawyn av huset Trakand er dronning Morgases sønn og Elaynes bror. Han får tittelen førsteprins av sverdet når Elayne overtar tronen. Han er halvbror til Galad Damodred. Gawyn er fanget i mer enn ett dilemma. Han avskyr Aes Sedaier, men har sverget på å tjene dem, og han hater Rand al'Thor, men har sverget på å ikke løfte en hånd mot ham, alt fordi hans kjærlighet til Egwene al'Vere overstiger all fornuft. Han er uvitende om at Egwene selv ikke bare er blitt Aes Sedai, men også Amyrlins Trone i opposisjon mot den Amyrlin han anerkjenner.

Gawyns merke er et hvitt villsvin.

Elmindreda Farshaw

[rediger | rediger kilde]

Elmindreda er Egwene, Nynaeve og Elaynes venn. Hun foretrekker å bli kalt Min, siden Elmindreda er en person i en bok som ikke gjør annet enn å flørte og se pen ut, og Min kjenner seg på ingen måte igjen i dette. Hun elsker Rand al'Thor og blir etter hvert bundet til ham, sammen med Elayne og Aviendha. Båndet gjør at Min kan føle hva Rand føler og hvor han er. Min kan ikke lede Kraften, men hun er synsk. Hun kan se og noen ganger tolke aurar hun ser rundt mennesker. Hun kan for eksempel forutse hva som kommer til å tilstøte folk gjennom livet. Av og til ser hun hvordan et menneske kommer til å dø, noe som plager henne veldig.

Mazrim Taim

[rediger | rediger kilde]

Mazrim er en mann fra Saldaea. Han er en tidligere uekte drage, og laget anarki, krig og kaos i sitt eget hjemland før han ble beseiret og tatt til fange. Senere greide han å flykte, og han lovet troskap til Rand al'Thor. Da Rand opprettet det Svarte Tårnet, ble Taim lederen av Tårnet, og han ga seg selv tittelen M'Hael.

Romanserien Tidshjulet av Robert Jordan

Forhistorie: Ung vår
Bok 1: Verdens øye
Bok 2: Den store jakten
Bok 3: Den gjenfødte Dragen
Bok 4: Skyggen stiger
Bok 5: Himmelens flammer

Bok 6: Kaosets herre
Bok 7: Sverdkronen
Bok 8: Dolkenes vei
Bok 9: Vinterhjerte
Bok 10: Skumringens korsvei
Bok 11: Drømmekniven

Hovedpersoner | Andre personer | Steder | Hendelser | Begreper
Autoritetsdata