Aes Sedai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aes Sedai er en fiktiv organisasjon i Tidshjulet-serien skrevet av Robert Jordan. En medlem av organisasjonen blir også kalt for en Aes Sedai. En Aes Sedai, er en som har lært seg å kontrollere Den Ene Kraften. Etter Galskapens Tid, da alle mannlige Aes Sedaier ble gale fordi deres "del" av kraften ble besudlet av Den Mørkeste, har alle Aes Sedaier vært kvinner. De få menn som har prøvd å kontrollere Kraften, ble raskt uberegnlige og gale av Den Mørkestes ondskap.

Aes Sedaiene deles igjen inn i forskjellige grupper, kalt "ajaher". Det er syv offisielle Ajaher: Den Røde, Den Blå, Den Hvite, Den Brune, Den Grønne, Den Gule og Den Grå. Det går også rykter om en Sort Ajah, som vier sitt liv til å tjene Den Mørkeste. Den Røde Ajah går sterkt inn for å "mykne" alle menn som berører Den Ene Kraften, og gjøre dem ufarlige. Den Brune Ajah bryter all kontakt med omverdenen og vier sitt liv til kunnskap. Litt som nonner, skjønt de vier sitt liv til Gud.

P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.