Thorleif Auerdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thorleif Auerdahl
Født12. februar 1895Rediger på Wikidata
DrammenRediger på Wikidata
Død28. juni 1918Rediger på Wikidata (23 år)
ChristianiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribent, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Auerdahls grav

Thorleif Auerdahl (født 12. februar 1895 i Drammen, død 28. juni 1918) var en norsk forfatter og industriarbeider. Han regnes til proletardikterne, sammen med blant andre Rudolf Nilsen.

Faren døde i 1899, og familien (mor og to barn) flytta da til Grünerløkka i Oslo, hvor de bosatte seg i Schleppegrells gate. Auerdahl måtte, som vanlig var, tidlig ut i arbeid. Han var først visergutt, seinere gravør og fabrikkarbeider. Noen arbeidsplasser måtte han forlate av helsemessige grunner, andre fordi ledelsen ikke likte at han bidro til arbeiderorganisering. Han døde bare 23 år gammel av tuberkulose.

Auerdahl fikk publisert sine første dikt i avisa som Grünerløkkens ungdomslag ga ut. Seinere skreiv han i Klassekampen, og etter hvert blei det en god del prologer, leilighetsdikt og sanger. Han sto med begge beina i den sosialistiske arbeiderbevegelsen og hadde sterke band til Arbeiderpartiet. Dikta hans handler om liv og arbeidskamp på fabrikkene og om forholda på østkanten i Oslo, i stor grad fra et ungdomsperspektiv.

Jula 1917 kom hans eineste egentlige diktsamling ut: Ørneland. Han gav også ut heftet Det politiske karikaturalbum i 1915.

Auerdahl er gravlagt på Nordre gravlund i Oslo. På grava står en minnestein reist av Norges socialdemokratiske Ungdomsforbund.

Martin Nag har skrevet et hilsningsdikt til Thorleif Auerdahl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]