Therese av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Therese av Bayern
Königin Therese von Bayern by Joseph Karl Stieler.jpg
FødtTherese Charlotte Luise Friederike Amalie von Sachsen-Hildburghausen
8. juli 1792[1][2][3]Rediger på Wikidata
SeidingstadtRediger på Wikidata
Død26. okt. 1854[1][3]Rediger på Wikidata (62 år)
MünchenRediger på Wikidata
Ektefelle Ludwig I av Bayern (18101854)[4]Rediger på Wikidata
Far FriedrichRediger på Wikidata
Mor Charlotte av Mecklenburg-StrelitzRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Georg, Joseph, Prince Eduard of Saxe-Altenburg, Friedrich von Sachsen-Altenburg, Princess Charlotte of Saxe-Hildburghausen, Princess Louise of Saxe-HildburghausenRediger på Wikidata
Barn
9 oppføringer
Otto I av Hellas, Maximilian II av Bayern, Mathilde Karoline von Bayern, Luitpold av Bayern, Adelgunde Auguste von Bayern, Hildegard Luise von Bayern, Alexandra Amalie av Bayern, Adalbert von Bayern, Theodolinde Prinzessin von BayernRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt St. Boniface’s AbbeyRediger på Wikidata
Utmerkelser ThereseordenenRediger på Wikidata

Therese Charlotte Louise Frederikke Amalie (født 8. juli 1792 i Seidingstadt (jaktslott i hertugdømmet Sachsen-Hildburghausen) som prinsesse av Sachsen-Hildburghausen, død 26. oktober 1854 i München) var dronning av Bayern.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Therese var datter av hertug Fredrik av Sachsen-Hildburghausen og hertuginne Charlotte. Hennes bakgrunn var protestantisk. Hun var niese av dronningene Louise av Preussen og Frederikke av Hannover.Hun var søsterdatter til dronning Louise av Preussen og dronning Fredrika av Mecklenburg-Strelitz. Therese var faster og gudmor til prinsesse Therese av Sachsen Altenburg som i 1864 ble prinsesse av Sverige og Norge ved sitt giftermål med prins August, hertug av Dalarna.

I år 1809 stod hun på en liste over europeiske prinsesser som Napoleon I eventuelt skulle kunne gifte seg med etter skilsmissen fra Joséphine de Beauharnais. Napoleon giftet seg på sin side med Marie Louise av Østerrike i april 1810.

Therese av Bayern

Prinsesse og dronning i Bayern[rediger | rediger kilde]

Den 12. oktober 1810 giftet Therese seg med kronprins Ludvig av Bayern i hoffkapellet i Den kongelige residens i München. Bryllupsfestlighetene pågikk i flere dager på en eng utenfor en av byportene. Festlighetene gav opphav til årlig foreteelser under navnet Oktoberfest. I 1825 besteg hennes mann tronen som kong Ludwig I av Bayern og hun ble dermed bayersk dronning.

Den politisk kloke Therese var en viktig rådgiver for sin mann, og likeså for sin yndlingssønn kong Otto av Hellas. Idealisert til mønstergyldig og føyelig ektefelle og god mor, og dygdrik dronning som viet seg til veldedighet og sosial forbedring, var Therese høyt elsket i den bayerske befolkning.

Bayern var et klart katolsk land og hennes nære politiske omgivelser likeså, men Therese klarte å holde få sin protestantisme på en måte som både ble respektert og som innbrakte henne personlig respekt.

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ MAK, oppført som Teresa, PLWABN-ID 9811469945705606[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage, oppført som Therese Charlotte Luise Prinzessin von Sachsen-Hildburghausen, The Peerage person ID p10179.htm#i101785, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p10179.htm#i101785, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]