Luitpold av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luitpold av Bayern
Prinzregent Luitpold-3.jpg
FødtLuitpold Karl Joseph Wilhelm von Bayern
12. mars 1821[1][2][3]Rediger på Wikidata
Würzburg[4]Rediger på Wikidata
Død12. des. 1912[1][2]Rediger på Wikidata (91 år)
München[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse RiksforstanderRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Augusta Ferdinanda d'Asburgo-Toscana (1844–)[6]Rediger på Wikidata
Far Ludwig I av BayernRediger på Wikidata
Mor Therese av BayernRediger på Wikidata
Søsken
7 oppføringer
Mathilde Karoline von Bayern, Adelgunde Auguste von Bayern, Hildegard Luise von Bayern, Alexandra Amalie av Bayern, Adalbert von Bayern, Otto I av Hellas, Maximilian II av BayernRediger på Wikidata
Barn Ludwig III av Bayern, Leopold von Bayern, Therese av Bayern, Arnulf av BayernRediger på Wikidata
Nasjonalitet Tyskland, Kongeriket BayernRediger på Wikidata
Gravlagt TheatinerkircheRediger på Wikidata
Medlem av Bayerische Akademie der WissenschaftenRediger på Wikidata
Utmerkelser
11 oppføringer
Ridder av ordenen Det gylne skinn, Hubertusordenen, Andreasordenen, Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, Den militære fortjenstorden, Den sorte ørns orden, Den nassauske husorden av den gylne løve, Hosebåndsordenen, Serafimerordenen, Elefantordenen, AnnunziataordenenRediger på Wikidata
Våpenskjold
Luitpold av Bayerns våpenskjold

Luitpold Karl Joseph Wilhelm (født 12. mars 1821 i Würzburg, død 12. desember 1912 i München) var prinsregent av Bayern fra 10. juni 1886 til sin død i 1912.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var tredje sønn av kong Ludwig I av Bayern og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Hans søsken var kong Maximilian II av Bayern (f. 1812), Mathilde (f. 1813), kong Otto I av Grekenland (f. 1815), Theodolinde (f. 1816), Adelgunde (f. 1823), Hildegard (f. 1825), Alexandra (f. 1826) og Adalbert (f. 1828).

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Luitpold gjorde militær karrière, og ble i 1869 generalinspektør for den bayerske armé. Under en av sine mange utenlandsreiser møtte han sin fremtidige kone, Augusta av Østerrike, datteren av storhertugen av Toscana. De ble gift 15. april 1844 i Firenze.

Regent[rediger | rediger kilde]

Etter at hans nevø, kong Ludwig II av Bayern, ble umyndiggjort av den bayerske regjering den 9. juni 1866, ble Luitpold utnevnt til regent, og regjerte først på vegne av Ludwig og etter dennes død på vegne av hans sinnslidende etterfølger Otto I av Bayern.

I løpet av sin 25 år lange regjeringstid oppnådde prinsregenten gjennom sin beskjedenhet, dydighet og folkelighet å vinne folkets kjærlighet til tross for den opprinnelig skepsis mot ham. De såkalte «prinsregentårene» har blitt kalt en gullalder for Bayern.

Luitpold var en betydelig kunstelsker, og München ble under hans styre en ledende kunstby der både mestre av den gamle skole og moderne kunst fikk en plass. Den tyske jugendstilen fikk sitt navn i München i 1896.

Luitpold svermet ikke bare for kunsten og spesielt hellenismen, men også for naturen, skogen og fjellene. Han begynte tidlig med sin lidenskapelige hobby, jakt. Han gjorde Oberstdorf til sin offisielle hoffjaktmark. Luitpold var øverste jaktherre for over 130 000 hektar kongelig jaktmark, ca. 15 % av kronens skog. Han jaktet i hele Bayern, fra Spessart over Ingolstadt og München til Oberbayern og Allgäu-fjellene. I Oberstdorf gav han skolebarna fri på sin fødselsdag og serverte dem pølser. Det er fortalt flere slike anekdoter om prinsregentens folkelighet.

Tallrike gater i Bayern og bayersk Pfalz er oppkalt etter ham, bl.a. den berømte Prinzregentenstraße i München. Det samme er bl.a. byens Prinzregententheater, Luitpoldpark og Luitpold-Gymnasium.

Familie[rediger | rediger kilde]

Luitpold og Augusta hadde følgende barn:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Luitpold, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Luitpold, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Luitpold, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id luitpold, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ The Peerage person ID p10180.htm#i101793, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (ty) Biografi, Haus der Bayerischen Geschichte