The Windmill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Windmill konsert-2019

The Windmill er et norsk band som tilhører kategorien symfonisk progressiv rock. Bandet består av medlemmer fra Hurum, Røyken, Oslo, og Asker.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det progressive rockebandet The Windmill ble startet høsten 2001, som et sporadisk prog-prosjekt for moro skyld, som et sideprosjekt ved siden av diverse andre band medlemmene da spilte i. Bakgrunnen for både bandet og navnet er en «åpenbaring» Keyboardist Jean Robert Viita fikk et sted i Tyskland på 90-tallet. Over en bakketopp dukket det opp en vindmøllepark, og Jeanni oppdaget at rotorene i vindmøllene på sett og vis roterte i takt med Camels «Moonmadness» som gikk på stereoanlegget i bilen. Der og da ble spiren til The Windmill sådd!

De første årene ble preget av sporadiske øvinger, hvor både egne låter og klassiske "proglåter" ble spilt. Just for fun, og tanken om et fast etablert band med live-spilling og plateinnspillinger var relativt fjern på det tidspunktet.

Høsten 2005 ble det besluttet å begynne innspillingen av det som skulle bli debutalbumet "To Be Continued …". De begynte med opptak og øvinger i (daværende) gitarist Bent Jensens studio i Fredrikstad, hvor et komplett digitalt studio var tilgjengelig. Bandet begynte å ta form som et ordentlig band og ikke bare et side-prosjekt, og faste øvinger ble innført, parallelt med studioarbeidet.

De fleste av medlemmene begynte å helle til den oppfatning at dette var mer attraktivt enn alt annet av band de var involvert i, og bestemte seg for å satse fullt på The Windmill. En ny trommeslager, Sven H. "Bulle" Borgen, ble brakt inn som erstatning for Vidar Kleivane, som valgte å trekke seg.

Etter mye prøving og feiling i 2005 og 2006, ble den første live konserten holdt på Maiden i Oslo i april 2007 som en support act for et annet norsk progband, Panzerpappa. Denne konserten viste seg å bli en suksess, og var en spore til ytterligere innsats både i øvingslokalet og i studio.

Etter dette fortsatte opptakene og flere konserter fulgte. Trommeslager "Bulle" valgte å trekke seg fra bandet i 2008. Han rakk imidlertid og fullføre innspillingen (trommene) av «To be Continued…».

2009 startet med en ny trommeslager, Sam Arne Nøland, samt nytt øvingslokale i Åros. Med Nølands inntreden kom det inn en ny glød i bandet, og flere konserter fulgte.

I begynnelsen av 2010 valgte gitarist Bent Jensen å trekke seg grunnet mye arbeid med Pulse of Floyd. Miksen av debutalbumet fortsatte imidlertid, og i midten av mars ble det sendt til mastering hos Sterling Sound i New York, og "To Be Continued ..." så dagens lys i mai 2010, til fantastisk gode anmeldelser over hele verden. Releasekonserten ble holdt den 7. mai 2010 i Slemmestad. Første konsert uten leadgitarist Bent, og det avstedkom litt ekstra spenning. Morten og Erik trakterte gitarene perfekt for å fylle ut hullene etter Bent.

Neste live-opptredeen var 31 juli samme år, «Up On The Farm BBQ”, en festival basert på mat og musikk. Her ble den nye leadgitaristen, Stig André Clason presentert for første gang. Hans strålende prestasjoner oversteg alle forventninger, og han ble etter dette et permanent medlem av bandet.

I 2011 dukket det opp mange spillejobber i etterkant av cd-utgivelsen: Nordkappfestivalen, Honningsvåg, oppvarming for Fish i Drammen, og for The Watch på John Dee, Oslo, Norge og Art Rock Festival i Lidköping, Sverige bør nevnes.

Høsten 2011 bar det tilbake til studio for å starte innspillingen av oppfølgeralbumet «The Continuation».

I løpet av 2012 ble det holdt en rekke konserter i Norge, og mye arbeid ble gjort i studio. I slutten av desember ble «The Continuation» sendt til mix og mastering.

Igjen var det Lydspesialisten i Fredrikstad som stod for miksing – og mastering ble igjen gjort av Sterling Sound i New York. Denne gangen ble det også besluttet å trykke opp et begrenset opplag av vinyl-LP-er.

«The Continuation» var klar for release 13.3.13.

Årene 2010-2016 bød på atskillige konserter i inn- og utland. Spesielt bør nevnes at de var et av ytterst få 1. gangs-band til å gå rett på hovedscenen på Cambridge Rock Festival i 2014 og 2016. Så bør også følgende konserter nevnes: Haugaland Progrock Festival i Haugesund, med bl.a. Junipher Greene, i 2015 og konserten med Adventure og Fish i Kimen kulturhus i Stjørdal, også i 2015. Nevnes må også konserten på We låve rock-festivalen i Hurum i 2018, sammen med bl.a. Arena og Franck Carducci Band. Høsten 2016/våren 2017 fungerte bandet som backingband for Caamora Norway, som satte opp Clive Nolans musikal «Alchemy» på Sætre, Kolbotn og Høytorp fort på Mysen.


Innspillingen av «Tribus» begynte høsten 2016. Albumet består av låter som hadde stått på live-repertoaret en stund, samt helt nye låter som ikke har blitt spilt live før. Som vanlig har The Windmill med en epic når det gjelder et nytt album, og årets bidrag heter «The tree», og klokker inn på nærmere 24 minutter.

Albumet er delvis innspilt hos Morten Clason i Sverige, hos Stig André Clason i Oslo og i bandets kombinerte øvingsrom og studio i Hurum samt keyboards ble i stor grad lagt til i hjemmestudioet til Jeanni. Albumet er mikset og mastret av Karl Groom (Threshold, Shadowland, Strangers On A Train) i Thin Ice studios i England.

Våren 2018 fikk bandet den triste beskjeden at trommeslager Sammi Nøland hadde fått kreft. Han rakk akkurat å spille inn trommene på hele albumet sent i april før kreftene ikke lenger strakk til. Natt til 5. september døde Sammi, og etterlot et stort tomrom i bandet.

Inn som erstatter kom Kristoffer utby, som også spiller trommer for bandet Infringement, der forøvrig også Stig André Clason er med.

«Tribus» ble offisielt utgitt 15. november 2018 i forbindelse med releasekonsert på Belleville i Oslo. Nok en gang var kritikkene fantastiske, både i Norge og det store utland. I kjølvannet av «Tribus» ble det en utstrakt konsertvirksomhet i 2019, Nevnes bør «Night of the prog»-festivalen på Loreley, Tyskland i juli, og «Summers End»-festivalen i Wales i oktober, og også «Close to the rain»-festivalen i Bergen i juni og «Prog at Sea» i slutten av August.

I begynnelsen av 2020 startet arbeidet med nye låter til det 4. albumet, men Korona-utbruddet i mars 2020 har satt bandet på sidelinjen for en stund.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende[rediger | rediger kilde]

 • Erik Borgen: 2003 -> Vokal, Gitar.
 • Morten L. Clason 2001 -> Fløyter, Saksofoner, Akk. Gitar, Tangenter, Vokal.
 • Stig André Clason 2010 -> Gitar
 • Arnfinn Isaksen 2001 -> Bass
 • Kristoffer Utby 2018 -> Trommer, Vokal
 • Jean Robert Viita 2001 -> Tangenter, Vokal.

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

 • Bent Jensen: 2003 -> 2010 Gitar.
 • Vidar Kleivane: 2003 -> 2005 Trommer
 • Svend Hjalmar «Bulle» Borgen: trommer 2005 -> 2009
 • Sam Arne Nøland: 2009 -> 2018 (RIP) Trommer


Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • To Be Continued 2010 (CD, LP, Downloads) Windmill Records
 • The Continuation 2015 (CD, LP, Downloads) Windmill Records
 • Live With It 2015 (DVD, BluRay) Limited edition
 • Tribus 2018 (CD, LP, Downloads) Apollon Records

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]