The Thirteenth Floor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Thirteenth Floor
Generell informasjon
GenreScience fiction-film,[1] film basert på romaner, cyberpunk, thriller, melodrama, dystopisk film, neo-noir, mysteriefilm, fantasy-film
NasjonalitetTyskland, USA
Premiere1999
Lengde100 min.
Språk EngelskRediger på Wikidata
Bak kamera
Basert påSimulacron-3
Produsent(er)Roland Emmerich[2]
MusikkHarald Kloser
KlippHenry B. Richardson
Foran kamera
MedvirkendeCraig Bierko,[3] Gretchen Mol,[3] Vincent D'Onofrio,[3] Dennis Haysbert,[2] Armin Mueller-Stahl,[2] Shiri Appleby,[4] Janet MacLachlan,[2] Leon Rippy,[2] Rif Hutton,[2] Alison Lohman,[4] Tia Texada, Hadda Brooks, Ernie Lively,[5] Brad William Henke,[5] Will Wallace,[5] Johnny Crawford[5]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapCentropolis Entertainment
DistributørColumbia Pictures, Netflix
Totalomsetning18 564 088 dollar
Premiere(r)16. april 1999 (Danmark),[6] 28. mai 1999 (USA),[6] 25. november 1999 (Tyskland)[6]
Eksterne lenker

The Thirteenth Floor er en science fiction krim thriller-film fra 1999. Den er regissert av Josef Rusnak og er løst basert på Simulacron-3, en roman fra 1964 skrevet av Daniel F. Galouye.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1999 i Los Angeles eier Hannon Fuller en bedrift verdt flere milliarder dollar. Hun er oppfinner bak en nylig fullført virtual reality-simulering fra 1937 i Los Angeles, fylt med simulerte mennesker som ikke er klar over at de egentlig bare er dataprogrammer. Når Fuller blir myrdet, blir hans venn og protegé, Douglas Hall, som også er arving til bedriften, politiets hovedmistenkte. Bevisene mot ham er så sterke at selv Douglas Hall begynner å tvile på hans egen uskyld. Hall blir avhørt av LAPD-etterforsker Larry McBain. Hall møter også Jane Fuller, datteren til Hannon Fuller, som er opptatt med nedleggelsen av det nye VR-systemet, og blir forelsket i Jane Fuller.

En lokal bartender blir myrdet etter at han påstår å ha vært vitne til et møte mellom Hall og Fuller den natten Fuller ble myrdet. Hall blir arrestert, men blir løslatt når Jane gir ham alibi. Hall får hjelp fra sin kollega Whitney (spilt av Vincent D'Onofrio) og forsøker å finne en melding som Hannon Fuller skal ha etterlatt til ham inne i VR-simuleringen. I den virtuelle virkeligheten blir Hall en bank-ansatt ved navn John Ferguson. Fuller la igjen meldingen med en bartender som heter Jerry Ashton, som leste meldingen og oppdaget at han er en kunstig karakter.

Tidligere la Ashton merke til at Ferguson byttet plass med Hall på hotellet hvor Ashton arbeider, og Ashton begynte å innse at noe var feil med tilværelsen hans. Redd og sint forsøkte Ashton å drepe Hall. Hall overlever bare så vidt, og klarer å unnslippe fra VR-simuleringen. Etterforsker McBain informerer Hall om at Jane ikke eksisterer, ettersom Fuller aldri hadde noen datter. Hall sporer henne opp, bare for å oppdage at hun egentlig heter Natasha Molinaro og jobber i en dagligvarebutikk. Men Molinaro kjenner ikke igjen Hall. Dette får Hall til å utføre et eksperiment utenfor VR-systemet, noe Fuller`s brev instruerte ham om å gjøre: Kjøre til et område som han aldri ville ha vurdert å gå ellers. Han gjør det, og oppdager Fuller`s egentlige budskap: 1999 i Los Angeles er i seg selv en simulering.

Jane Fuller forklarer endelig sannheten for Hall: Hans verden er en av veldig mange virtuelle verdener, men den er den eneste hvor en av beboerne har utviklet en virtuell verden selv. Jane Fuller lever i den virkelige verden utenfor 1990-talls simuleringen. Etter Fuller`s død gikk hun inn i den virtuelle versjonen, og forsøkte å stenge den simulerte virkeligheten fra 1937. Whitney går inn i simuleringen i 1937, med kroppen til bartender Jerry Ashton som har kidnappet Ferguson (Hall`s identitet fra 1937) og bundet ham i bagasjerommet på en bil. Når Whitney blir drept i en bil-ulykke inne i simuleringen i 1937, tar Ashton`s bevissthet kontroll over Whitney`s kropp på 1990-tallet og tar Hall som gissel.

Hall forteller Ashton at han ikke befinner seg i den virkelige verden, og at de begge er produkter av en VR-simulering. Hall tar Ashton til stedet hvor han ble skapt: Et data-laboratorium. David overtar kontrollen over Hall igjen, for å drepe Ashton og forsøker deretter å voldta og myrde Jane. Men Jane blir reddet av etterforsker McBain, som skyter og dreper David. McBain har på dette tidspunktet innsett sannheten om hans egen virtuelle virkelighet.

David`s død som Hall i 1990-tallets simulering gjør at Hall`s kunstige bevissthet kan ta kontroll over David`s kropp i den virkelige verden. Han våkner i år 2024, koblet til et VR-system. Hall kobler fra systemet og finner Jane og hennes far, den virkelige Hannon Fuller, og ønsker å fortelle dem om VR-simuleringen før hele tidslinjen blir ødelagt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0139809/; besøksdato: 18. mai 2016.
  2. ^ a b c d e f http://www.dvdsreleasedates.com/movies/3447/The-Thirteenth-Floor-(1999).html; besøksdato: 18. mai 2016.
  3. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/trzynaste-pietro; besøksdato: 18. mai 2016.
  4. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0139809/fullcredits; besøksdato: 18. mai 2016.
  5. ^ a b c d ČSFD, 2001, https://csfd.cz Wikidata Q3561957
  6. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0139809/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 20. august 2017; verkets språk: engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]