The Spirit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Spirit er en amerikansk tegneserie som ble tegnet og fortalt av Will Eisner og kom ut første gang i juni 1940 (deretter ukentlig) i avisen Sunday. The Spirit ble utgitt i et eget tegneseriebilag som i sin helhet ble produsert av Eisners studio og som fulgte med avisene på søndager. Historiene fortalt i The Spirit varierte mellom flere forskjellige sjangre, slik som: krim, romantisk drama, skrekk, komedie, drama, satire, parodi og svart komedie.

Tegneserien viste flere likheter med både Batman og Dick Tracy, med sine fargerike skurker og raske historiefortelling. The Spirit, «en kriminalitetsbekjemper fra middelklassen», var heltepersonligheten til den unge detektiven Denny Colt. Colt dør i løpet av de første tre sidene i den første tegneserien, men kan senere avsløre at han ikke døde likevel, men var delvis i live under Dr. Cobra, en av hans erkefienders, eksperiment. Når han våknet i Wildwood Cemetery, etablerte han en base der, og brukte sin nye anonymitet til å begynne ett nytt liv med å bekjemte kriminalitet.

Under andre verdenskrig gikk Eisner inn i den amerikanske hæren. Mens han var borte ble serien produsert av andre serieskapere, hovedsakelig Lou Fine og Jack Cole. Store deler av fanskaren hevder at det er historiene som ble skrevet og tegnet med Eisners egen hand som er de beste. Eisner utviklet en tegnestil som lignet mye på formspråket i filmen. Ved bruken av skygger og ved å flytte synsvinkelen drar han leseren mer inn i selve handlingen. Den første ruten i historiene ble berømte for å flette inn tittelen «The Spirit» inn i bakgrunnen eller kulissene.

The Spirit var mest virksom i Central City. Men mange av eventyrene tok ham rundt omkring på kloden til flere eksotiske plasser. Han møtte eksentrikere, sprøinger og vakre, men dødelige kvinner, og han viste sin egen form for rettferdighet til dem alle. Selv om historien forandret seg til stadighet gikk enkelte elementer igjen; kjærligheten mellom Ellen Dolan og The Spirit, de årlige julehistoriene og The Octopus, ett kriminelt geni som aldri ble sett, men som var lett gjenkjennelig med sine karakteristiske hansker.

The Spirit sluttet å komme ut i 1952, og ble fulgt opp av «Trip to the Moon»-historiene som Will Eisner laget sammen med Wally Wood.