Hopp til innhold

The Patriot (1998)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Patriot
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde1 t. 35 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDean Semler
ProdusentHoward Baldwin
Steven Seagal
ManusforfatterM. Sussman
MusikkStephen Edwards
SjeffotografStephen F. Windon
Foran kamera
Hovedrolle(r)Steven Seagal
Annen informasjon
BudsjettUSD 25 millioner
Premiere10. juli 1998 (Spania)
September 1998 (Norge, video)
15. juni 1999 (USA, video)
Eksterne lenker

The Patriot er en amerikansk actionfilm fra 1998 med Steven Seagal i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Gallard Sartain, L.Q. Jones, Whitney Yellow Robe og Camilla Belle. Regi er ved Dean Semler. Filmen er basert på William C. Heine roman The Last Canadian, fra 1974.

The Patriot var den første filmen med Seagal som ble lansert rett på video i USA. Ingen av de større studioene i Hollywood var villige til å satse penger på filmen. For produsentene betød det millioner av dollar i tap.[1] Den ble imidlertid vist på kino i noen land utenfor USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Wesley McClaren (Steven Seagal) er en landsbylege og alenepappa med tro på naturmedisin. Han har en fortid som immunolog og har arbeidet for et militært program. I nærheten av der han bor holder også en paramilitær gruppe med nynazistiske tendenser til, og disse har på mystisk vis fått fatt i et dødelig virus som de slipper løs på folk. Også McClarens datter blir smittet. McClarens må, ved hjelp av sine kunnskaper om naturmedisin, kjempe en iherdig kamp for å finne en kur – og finner det i form av noen urter som er kjent blant indianerne i området. McClaren må også tilintetgjøre de som var ansvarlig for smittet og som nå har tatt gisler på det lokale sykehuset.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

The Patriot har bare fått 22% på Rotten Tomatoes.[2]

Det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast to og skrev blant annet: «Man sitter ikke igjen med særlig mye etter å ha sett The Patriot, annet enn en følelse av at dette kunne vært gjort mye bedre. En film selv Segal-fans bør unngå. Det er også veldig irriterende at filmen til stadighet forsøker å “oppdra” publikum til å synes at biologisk krigføring er fæle greier og at gamle kloke indianere og deres naturmedisin nok er det beste som finnes».[3]

Filmen ble innspilt i nærheten av Seagals farm i Montana. Han produserte den med sine egne penger.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet - Direkte på video (23.9.1998)
  2. ^ «The Patriot». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 24. april 2017. 
  3. ^ «CINERAMA – The Patriot (9.12.1998)». Arkivert fra originalen 30. januar 2011. Besøkt 27. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata