Syndikering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Syndikering, også kalt syndikasjon, er en publiseringsavtale og distribusjonsordning som gjør det mulig å utgi det samme materialet i flere forskjellige massemedier. Verbet syndikere vil si å selge for eksempel en artikkel eller liknende til flere aviser på en gang. Det kan også bety å la et syndikat av banker overta et lån.

Ordet syndikering er dannet av syndikat, som betyr «(økonomisk) sammenslutning» eller opprinnelig «sakfører», et begrep satt sammen av de greske ordene syn, «sammen», og dike, «rett».

Syndikering i massemediene[rediger | rediger kilde]

Syndikering kan gjelde TV og radio, der enkeltstasjoner kan kjøpe programmer utenfor nettverket de er tilknyttet, aviser og tidsskrifter, som har lisensavtaler om å faste leveranser av nyhetsartikler, tegneserier og annet redaksjonelt stoff, og ulike nettsteder. I pressen kan det for eksempel være at en spaltist eller tegneserieskaper får sine bidrag på trykk i flere forskjellige aviser. Salg av syndikert materiale foretas av spesielle selskaper som kalles syndikater. King Features Syndicate, det største amerikanske syndikatet for tegneserier, syndikerer tegneserier, avisspalter og annet til tusener av aviser verden over.

Den amerikanske forfatteren og forleggeren Edward Stratemeyer (1862-1930) etablerte et syndikat som masseproduserte populære barnebokserier som Nancy Drew, Hardy-guttene og Bobsey-barna. Disse ble skrevet av ulike skyggeforfattere, men utgitt under et felles forfatterpsevdonym.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

  • Syndikering av eiendom innebærer å hente egenkapital fra flere uavhengige investorer. Hver investor skyter kapital direkte inn i eiendomsprosjektet og får dermed direkte eierskap i eiendommen.
  • Syndikering av lån kan gjelde større lån der flere banker samarbeider om å overta og skaffe penger til et lån fra en lånetaker
  • RSS (Really Simple Syndication «enkel syndikering») er en ordning der en nettleser henter nyheter fra internett fortløpende og automatisk

Se også[rediger | rediger kilde]

  • RSS (Really Simple Syndication), en ordning der en nettleser henter nyheter fra internett fortløpende og automatisk
  • Syndikat, gruppe av bedrifter eller næringsaktører som handler i fellesskap