The Norwegian Society of Texas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
T-skjorte knyttet til norsk-texansk kultur.
Kopp med uttrykket Uff da Ya'll (sic), en kuriositet knyttet til The Norwegian Society of Texas

The Norwegian Society of Texas (NST) er en interesseorganisasjon for norskamerikanere bosatt i delstaten Texas, grunnlagt 8. mars 1975. Det er etablert 8 losjer i delstaten.

NSTs motto er Vi skal holde ved vaar norske arv, notert på norsk med oversettelsen We shall maintain our Norwegian heritage.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første norske innvandrere kom til Texas allerede i 1830-årene. Gjennom årene ble det diskutert å danne offisielle fellesskap, men med en grunnleggende advers til formelle organisasjoner ble det ikke. I november 1974 samlet 17 norsk-amerikanere seg i en kirke i Dallas og besluttet å søke Sons of Norway om å opprette en losje i Texas. Det viste seg at Sønner av Norge manglet lisens til å operere i Texas, og en prosess på over to år måtte ligge til grunn.

I februar 1975 ble det igjen organisert et møte i Dallas, nå med 29 deltakere. Det ble bestemt at de ikke ville vente på Sønner av Norge, men etablere en egen organisasjon i Texas. En nonprofit organisasjon under navnet the Norwegian Society of Texas (NST) ble etablert 8. mars samme år.

NST ble forvaltet av en organisasjonsledelse kalt Alltinget (Althing) etter det islandske parlamentet, verdens eldste fungerende parlament. 104 medlemmer ble med fra starten og den 25. mars 1975, ble NST registrety som et nonprofit aksjeselskap hos fylkesrevisjonen. Carl Sorenson ble organisasjonens første president, Gunnar Engen, visepresident og Wayne Rhone ble juridisk rådgiver.

Det er siden blitt en statsomfattende organisasjon med losjer i 8 av de store byene i Texas. Fra 1976 ble NST tilknyttet Nordmanns-Forbundet. Årlig utgis medlemskapskatalogen og nyhetsbrev. Losjene utgir i tillegg egne nyhetsbrev.

Større norske helligdager markeres, som 17. mai, Sankthans og Leif Erikson Day. Folkedansgruppen «Leikarringen» turnerer og opptrer i Texas, også i Norge. I 1982 var kong Olav V gjest hos NST i flere dager i Texas.

Clifton (Norse) omtales gjerne som den norske hovedstaden i Texas på grunn av innsatsen fra NST. I dette området er fylkesveien, Cleng Peerson Memorial Highway, navngitt etter norskamerikaneren Cleng Peerson som en anerkjennelse av hans ettermæle som far til den norske innvandringen til Amerika.

Texwegian[rediger | rediger kilde]

Texwegian er et portmanteau av texan (texaner) og norwegian (norsk). Begrepet beskriver norskamerikanere i Texas.

Losjer[rediger | rediger kilde]

NST har 8 losjer i Texas, disse er

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]