The Maze Runner - I dødens labyrint (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Maze Runner - I dødens labyrint
orig. The Maze Runner
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller / Action / Mysterie
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
Språkengelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiWes Ball
ProdusentEllen Goldsmith-Vein
ManusforfatterNoah Oppenheim
MusikkJohn Paesano
SjeffotografEnrique Chediak
KlippDan Zimmerman
Foran kamera
Hovedrolle(r)Dylan O'Brien
Annen informasjon
BudsjettUSD 34 million
Prod.selskap20th Century Fox
Gotham Group
Temple Hill Entertainment
TSG Entertainment
Dayday Films
Ingenious Media
Premiere11. september 2014 (Mexico)
19. september 2014 (Norge)
19. september 2014 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Maze Runner - I dødens labyrint (originaltittel: The Maze Runner) er en amerikansk dystopisk science fiction-thriller fra 2014 regissert av Wes Ball. Historien følger 16 år gamle Thomas som våkner opp uten å huske noe om hvem han er. Han befinner seg midt i en intrikat labyrint, sammen med flere andre gutter som prøver å finne veien ut av den stadig skiftende labyrinten, samtidig som de prøver å etablere et fungerende samfunn som de kaller The Glade. Hovedrollen spilles av Dylan O'Brien, mens sentrale biroller spilles av Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster og Will Poulter. Filmen er basert på James Dashners bok med samme navn fra 2009. Filmen er den første i The Maze Runner-serien, og manuset ble skrevet av Noah Oppenheim.

Den har fått to oppfølgere: Maze Runner: Ildprøven (2015) og Maze Runner: The Death Cure (2018).

Handling[rediger | rediger kilde]

Thomas våkner opp i en heis kalt The Box. Idet heisen stopper blir han møtt av flere andre gutter i et gresskledd område kalt The Glade som er omgitt av en høy betong-mur. Thomas er ute av stand til å huske noe om seg selv, det tar tid før han husker navnet sitt. Alby, lederen i The Glade, forteller at dette er slik for alle sammen. The Glade blir drevet av The Gladers, som guttene kaller seg. Thomas lurer på hva som skjer på den andre siden av muren utenfor The Glade, men dette er en gigantisk labyrint og han blir advart mot å gå inn i labyrinten. En gang i måneden sender The Box opp en ny gutt og hver uke nye forsyninger. Newt, gartneren, forklarer at de raskeste guttene blir løpere, og disse er de eneste som får lov til å gå ut i labyrinten. Løperne leter etter en rømningsvei gjennom labyrinten om dagen, men de kommer alltid tilbake før mørkets frembrudd, og inngangen til The Glade er stengt om natten. Ingen har noensinne overlevd en natt ute i labyrinten.

Thomas får i oppgave å samle forsyninger. Han blir brutalt angrepet av Ben, en løper, som har blitt stukket av en Griever – store dødelige monstre som bor i labyrinten. De andre guttene bestemmer at Ben skal bort fra The Glade og han blir sendt ut i labyrinten. Alby blir stukket av en Griever i labyrinten, og han mister bevisstheten. Minho drar den bevisstløse Alby mot The Glade i skumringen, men han klarer ikke å nå inngangen til The Glade før dørene lukkes. Thomas løper inn i labyrinten for å hjelpe dem rett før dørene stenges. Han klarer til alt hell å stanse en Griever, og de overlever natten. Neste morgen kommer de seg inn i The Glade igjen, til de andre guttenes store overraskelse. Gally er opprørt over at Thomas brøt reglene ved å løpe inn i labyrinten uten lov, og han foreslår å straffe Thomas ved å forvise ham fra The Glade. Men Newt spørr Minho hva han syntes siden han har vært hele natta med Thomas, Minho mener Thomas burde bli løper. Det sier Newt seg enig i, og Thomas har blitt en løper. Neste dag følger Thomas etter Minho og de andre løperne inn i labyrinten.

The Box sender opp den aller første jenta, som tydeligvis gjenkjenner Thomas. Det kommer også et notat som sier at hun vil være "den siste noensinne" som blir sendt til The Glade. Thomas og Minho løper ut i labyrinten, og de oppdager en mulig rømningsvei. De løper tilbake til The Glade, og informerer de andre om denne oppdagelsen. Samme kveld vil ikke portene lukke seg, så det kommer mange Grievers inn i The Glade. Thomas sier at han må bli stukket av en Griever for å kunne få hukommelsen tilbake.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]