The Maze Runner - I dødens labyrint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Maze Runner - I dødens labyrint
orig. The Maze Runner
The Maze Runner (no).jpg
Forfatter(e)James Dashner
SpråkEngelsk
Tilblivelse2005
SjangerScience fiction
Postapokalyptisk
Utgitt2009
Originalutgave6. oktober 2009
Norsk utgave14. august 2014
ForlagUSA Delacorte Press
Norge Cappelen Damm
Illustratør(er)Philip Straub (forside)
Oversetter(e)Cecilie Winger
Sider448
ISBN 978-0-385-73794-4

The Maze Runner - I dødens labyrint er en amerikansk postapokalyptisk science fiction-roman skrevet av James Dashner.

Boken ble først publisert i USA den 6. oktober 2009 av forlaget Delacorte Press, og ble publisert på norsk den 14. august 2014 av Cappelen Damm. Filmen med samme navn ble utgitt av 20th Century Fox i 2014, og ble en kjempesuksess.

I dødens labyrint har hittil fått tre oppfølgere utgitt i USA. Bøkene i The Maze Runner Sagaen som er oversatt til norsk er I Dødens Labyrint (oversatt i 2014), Ildprøven (oversatt i 2015) og Dødskuren (oversatt i 2016).

Handling[rediger | rediger kilde]

Historiens viktigste protagonist, Thomas, våkner opp i en mørk heis, som bringer ham til The Glade. Han har ingen hukommelse om hvem han egentlig er, eller hvordan han havnet i heisen. Han oppdager gradvis at The Glade drives av to gutter: Lederen Alby og hans nestkommanderende Newt, som holder orden ved å håndheve et enkelt, men effektivt regelverk. Heisen dukker opp i The Glade en gang hver uke og forsyner guttene med blant annet mat, verktøy, medisiner og noen ganger våpen. En gang hver måned kommer en ny gutt med heisen, uten minne om annet enn fornavnet sitt.

The Glade er omgitt av en høy mur med fire kilometer høye vegger av betong. Betong-veggene har flere åpninger i seg, og utenfor veggene ligger en gigantisk labyrint dekket av eføy som forandrer seg hver dag. I labyrinten finnes det mange dødelige skapninger, kjent som Grievers. Guttene i The Glade forsøker å holde seg i live, og "løse" labyrinten ved å utnevne "løpere" til å løpe gjennom labyrinten så raskt de klarer samtidig som de forsøker å finne en utgang for å unnslippe fra The Glade. En dag etter at Thomas dukker opp kommer også en jente, Teresa, sammen med en lapp hvor det står "Hun er den siste. Noensinne" og det kommer ingen flere ungdommer til The Glade etter dette. Jenta faller senere i lang koma.

Når Thomas kommer på besøk til Teresa, kjenner han henne igjen. Men kan ikke huske navnet hennes før han hører stemmen hennes telepatisk som forteller ham hva hun henter. Teresa våkner og forteller Thomas at de kjente hverandre før de ble sendt inn til The Glade, noe som avslører at de kan kommunisere telepatisk med hverandre. Minho, ansvarlig for løperne, og Alby går inn i labyrinten for å se deres første døde Griever. Men Alby blir stukket av skapningen. Minho forsøker å hjelpe ham ut av labyrinten, og Thomas løper dit for å hjelpe - akkurat i det labyrinten lukkes. Alle tre må derfor overnatte i labyrinten over natten.

Thomas, Alby og Minho blir derfor de første fra The Glade som overlever en natt i labyrinten. Etter deres mirakuløse overlevelse, utløser Teresas ankomst en rekke endringer i The Glade. Folk begynner å oppføre seg merkelig, solen forsvinner, og de ukentlige leveransene av forsyninger slutter å komme med heisen. Dørene til labyrinten holdes plutselig åpent om natten, noe som gjør at Grievers kommer seg inn i The Glade og jakter på tenåringene. Thomas tror at veggene i labyrinten ikke er tilfeldige, men at deres bevegelser egentlig utgjør en hemmelig kode. Ungdommene oppdager deretter at labyrinten staver forskjellige ord. Thomas oppdager også at noe de tidligere trodde var The Cliff, faktisk er en utgang som brukes av Grievers for å forlate labyrinten.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Thomas. Han er den siste gutten, men ikke den siste personen, som kommer til The Glade.
  • Teresa. Den første jenta, og den siste personen, som kom til The Glade. Når hun først kommer til The Glade var hun i koma, og Newt trodde hun var død. Hun har en telepatisk forbindelse med Thomas.
  • Alby. Den eldste blant ungdommene, og leder for The Gladers. Han har et veldig nært forhold til Newt, hans nestkommanderende.
  • Newt. En av hovedpersonene, og god venn med Thomas og Minho.
  • Minho. Leder for løperne, med ansvar for å navigere og kartlegge labyrinten.
  • Chuck. En av de yngste Gladers. En lubben gutt med krøllete hår som kom med heisen en måned før Thomas kom dit.
  • Gally. En av antagonistene. Som ikke stoler på Thomas, og viser en enorm motvilje mot ham.
  • Ben som blir forvist til labyrinten, etter å ha forsøkt å drepe Thomas.
  • Kansler for WICKED og personen som er ansvarlig for å sende tenåringer til labyrinten.
  • Grievers: Bio-mekaniske skapninger som hjemsøker og dreper ungdommene i labyrinten.