The Lost World (1925)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Lost World
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm, science fiction-film, fantasyfilm, monsterfilm, stumfilm, romanfilmatisering, eventyrfilm
Utgivelsesår1925
NasjonalitetUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiHarry O. Hoyt Rediger dette på Wikidata
ManusMarion Fairfax Rediger dette på Wikidata
TemaDinosaurer
Basert på
Produsent(er)Earl Hudson
MusikkRudolf Friml Rediger dette på Wikidata
FotoArthur Edeson Rediger dette på Wikidata
KlippGeorge McGuire Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeBessie Love, Lewis Stone, Wallace Beery, Lloyd Hughes, Alma Bennett, Arthur Hoyt, Luigi Montagna, Arthur Conan Doyle, Gilbert Roland, Leo White, Margaret May McWade Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapFirst National Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)First National
Premiere(r)2. februar 1925[1]
Eksterne lenker

The Lost World er en amerikansk science fiction-eventyrfilm fra 1925, regissert av Harry O. Hoyt. Filmen er basert på Arthur Conan Doyles bok med samme navn fra 1912, og handler om en britisk ekspedisjon til et uoppdaget fjellplatå fylt med forhistoriske dinosaurer.

Filmen tok sju år å lage siden den inneholder flere revolusjonerende stop motion-animasjonsspesialeffekter for alle de forskjellige dinosaurene. Animasjonen ble håndtert av Willis O'Brien som senere blant annet kom for å gjøre stop motion-animasjonen for monstrene i filmen King Kong fra 1933.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fra en tapt ekspedisjon til et stort platå ved grensene til Peru, Brasil og Colombia, får Paula White tak i dagboken etter faren sin - den oppdagelsesreisende Maple White - og hun tar med seg dagboken hans til den eksentriske professor Challenger i London. Skriveriene inneholder skisser av dinosaurer som er nok bevis til at Challenger offentlig kan kunngjøre at dinosaurer fremdeles eksisterer på jorden. Men Challenger ble møtt med latterliggjøring under et akademisk møte ved Zoological Hall, og godtar motvillig et tilbud fra en avis om å finansiere et nytt oppdrag til området. Professor Challenger, og en rekke andre, reiser derfor til det samme platået i grense-området. Når de slår leir ved foten av platået blir de oppdagelsesreisende sjokkerte når en stor stein faller ned - kastet av en apemann som sitter på toppen av en høy hylle.

Challenger får også øye på en Pteranodon (og kaller det feilaktig for en Pterodactylus) som spiser en ung Toxodon, som fremdeles er i live. Dette beviser at utsagnene i Maple Whites dagbok er sanne. De kutter ned et tre og bruker den som en bro. Men trestammen blir veltet av en Brontosaurus, noe som etterlater dem fanget. Oppdagerne er vitne til ulike kamper på liv og død mellom de forhistoriske dyrene ved platået. En Allosaurus angriper en Trachodon, og slår den ut i en myr. Til slutt finner en Allosaurus veien til campingplassen deres, og angriper de oppdagelsesreisende. Overbevist om at leiren deres ikke er trygg, klatrer Ed opp i et tre for å lete etter et nytt område de kan gå til. Men han blir angrepet av apemannen. Roxton lykkes med å skyte apemannen, men skapningen blir bare såret - og den stikker av. I mellomtiden blir en Agathaumas angrepet av en Allosaurus, og slår den i hjel.

Utforskerne gjør deretter forberedelser til å leve på platået på ubestemt tid, frem til de kan finne en måte å komme seg unna på. Challenger designer en katapult for å forsvare leiren deres. Ed innrømmer at han er forelsket i Paula og de to blir uoffisielt viet av Summerlee, som pleide å være en pastor. Kort tid etterpå, mens paleontologene observerer en brontosaurus, angriper en Allosaurus den og Brontosaurus faller utenfor kanten av platået og den blir fanget i en stor gjørme-bank ved foten av platået. Men de klarer å fange Brontosaurusen og frakte den med skip til London. Men det livredde og desorienterte dyret kommer seg unna, og forårsaker kaos frem til det når Tower Bridge, hvor dets enorme vekt forårsaker en bro-kollaps. Dyret svømmer deretter nedover Themsen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Bessie Love som Paula White
 • Lewis Stone som Sir John Roxton.
 • Wallace Beery som Professor Challenger
 • Lloyd Hughes som Ed Malone.
 • Alma Bennett som Gladys Hungerford.
 • Arthur Hoyt som Professor Summerlee
 • Margaret McWade som Mrs. Challenger
 • Bull Montana som en ape-mann
 • Frank Finch Smiles som Austin.
 • Jules Cowles som Zambo.
 • George Bunny som Colin McArdle.
 • Charles Wellesley som major Hibbard.
 • Jocko the Monkey som Jocko.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]