The Girl in Black Stockings

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Girl in Black Stockings
Generell informasjon
SjangerFilm noir / Mysterie
Utgivelsesår1957
Prod.landUSA
Lengde1 t. 15 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørHoward W. Koch
ProdusentAubrey Schenck
ManusforfatterRichard H. Landau
Basert på«Wanton Murder» 
av Peter Godfrey
MusikkLes Baxter
SjeffotografWilliam Margulies
KlippJohn F. Schreyer
Foran kamera
Medvirkende
DistributørUnited Artists
Premiere
  • 24. september 1957 (1957-09-24) (USA)
Eksterne lenker

The Girl in Black Stockings er en amerikansk film noir fra 1957, regissert av Howard W. Koch. I hovedrollene spiller Lex Barker, Anne Bancroft og Mamie Van Doren. Filmen handler om en brutal morder som dreper vakre kvinner på et idyllisk feriested. Manus er skrevet av Richard H. Landau, basert på novellen «Wanton Murder», skrevet av Peter Godfrey.

Handling[rediger | rediger kilde]

Advoktaten David Hewson er på ferie på et motell i Kanab i Utah. Der blir han raskt sjarmert av Beth Dixon, en av de ansatte på motellet. En romantisk kveldsstund blir imidlertid brått avbrutt da de finner liket av Marsha Morgan. Hun var en annen gjest ved motellet. David hadde opprinnelig avtalt å treffe henne den kvelden, men droppet det da Beth inviterte ham med ut. Da den lokale sheriffen, Jess Holmes, ser hvordan Marsha er blitt knivdrept på brutalt vis, setter han straks i gang etterforskningen. Han oppsøker eieren av motellet, den bitre Edmund Parry. Edmund legger ikke skjul på at han ikke likte den forførende Marsha, men ettersom han sitter i rullestol er han ikke noen klar mistenkt. Han blir tatt vare på av søsteren sin, Julia Parry, som også hjelper til med den daglige driften av motellet.

Jess etterforsker videre og snakker med den avdanka og alkoholiserte skuespilleren Norman Grant. Han er blitt inspirert til å forsøke å komme på rett kjøl igjen av sin unge venninne, Harriet Ames. Mordetterforskingen ser ut til å være over da den sanseløst berusede indianeren Joe dukker opp med drapsvåpenet. I mellomtiden har en ny gjest, Joseph Felton, sjekket inn på hotellet. Beth overhører at han ringer en mann ved navn Prentiss. Neste morgen blir Joseph funnet druknet i svømmebassenget. Jess forteller David i all fortrolighet at Joe har alibi for drapet på Marsha. Han forteller også at Edmund ble lam på mystisk vis noen år tidligere, etter å ha blitt sveket av kjæresten sin. Det viser seg også at Joseph var en privatetterforsker. Jess reiser for å avhøre Frankie Pierce, en annen som hadde kontakt med Marsha. Han jobber på en trefabrikk, og blir så nervøs da han får øye på politiet at han faller inn i en kuttemaskin.

David fortsetter romansen med Beth. Hun forteller ham at hun giftet seg da hun var altfor ung, og endte opp med å forlate mannen sin. Etter dette hadde hun reist fra sted til sted før hun begynte å jobbe for Edmund. David mister ikke interessen for henne av den grunn. De deltar begge på et middagselskap arrangert av Edmund og Julia samme kvelden. Norman og Harriet er også tilstede og Harriet blir litt for beruset. Hun kysser og klemmer på Edmund for å takke ham for en fin kveld, noe som tydelig irriterer Julia. Samme natten blir Norman slått ned, mens Harriet blir drept på samme måte som Marsha. David begynner å mistenke at Julia er ansvarlig, men da han tar dette opp med Edmund kommer han ingen vei.

På vei hjem igjen får David øye på Julias bil som står parkert. Like bortenfor ser han Beth stå med en kniv i hånden, mens Julia ligger knivstukket på bakken. Beth hevder at Julia angrep henne, og endte opp med å bli stukket selv i basketaket som fulgte. Politiet ankommer like etterpå, og Beth trygler David om at de ikke må få ta henne med seg. Da innser han at det er hun som er morderen. Neste morgen får David vite at Beth hadde rømt fra et psykiatrisk sykehus i Pittsburgh. Hun hadde endret både navn og utseende for å ikke bli funnet. Hennes ektemann, Prentiss, hadde leid Joseph i håp om å spore henne opp, og det var derfor hun drepte ham. David ser på mens Prentiss følger Beth inn i bilen på vei tilbake til sykehuset.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Richard H. Landau baserte manuset på novellen «Wanton Murder», skrevet av Peter Godfrey, som var inkludert i boken Death Under the Table (1954).[1] Mens handlingen i novellen foregikk i Muizenberg i Cape Town, ble handlingen i filmen flyttet til Kanab i Utah, der filmen også ble spilt inn.[2] Under produksjonen ble filmtittelen Black Stockings vurdert, før valget til slutt falt på The Girl in Black Stockings.[3]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Screenplay info for The Girl in Black Stockings (1957)» (engelsk). Turner Classic Movies. Arkivert fra originalen 6. april 2016. 
  2. ^ Lowe, Barry (2008). Atomic Blonde: The Films of Mamie Van Doren (engelsk). McFarland. s. 107. ISBN 978-0786431380. 
  3. ^ «Notes for The Girl in Black Stockings (1957)» (engelsk). Turner Classic Movies. Arkivert fra originalen 14. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]